Energetika.ba
Nafta

Zabrinutost zbog povećanja opskrbe zadržala cijene nafte blizu 65 dolara

Autor: Energetika.ba
Zabrinutost zbog povećanja opskrbe zadržala cijene nafte blizu 65 dolara
Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 65 dolara, zakočene strahovanjima da će veća globalna opskrba potkopati nastojanja vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom da smanje viškove.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 65,18 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 61,33 dolara.

Raspoloženje na naftnim tržištima prigušila su ove sedmice izvještaje koja su ponovo svrnula pozornost ulagača na mogućnost da povećanje opskrba nadmaši očekivani rast potražnje u ovoj godini.

Tako je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u četvrtak izvijestila da je globalna opskrba u februaru porasla za 700 hiljada barela dnevno u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dosegnuvši ukupno 97,9 miliona barela dnevno.

U agenciji su također prognozirali da će opskrba iz neovisnih proizvođača predvođenih Sjedinjenim Državama ove godine porasti za 1,8 miliona barela dnevno, više nego dvostruko snažnije nego u prošloj godini.

Potražnja bi pak prema njihovim procjenama trebala ove godine porasti za 1,5 miliona barela dnevno.

Utvrdili su također da su komercijalne zalihe u razvijenim zemljama u januaru nakon šest mjeseci ponovo porasle.

"Dio tog rasta zaliha sezonski je uvjetovan ali neki ga ulagači ipak nisu očekivali s obzirom na razdoblje smanjenja proizvodnje, što navodi na zaključak da OPEC-ovi rezovi možda nisu dovoljni", ističe Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača počeli su smanjivati opskrbu početkom prošle godine za 1,8 miliona barela dnevno kako bi smanjili viškove i spustili razinu globalnih zaliha na petogodišnji prosjek. Razdoblje smanjene opskrbe trebalo bi završiti krajem ove godine.

Njihova nastojanja minira veća američka proizvodnja, koja bi ove godine prema procjenama vlade u Washingtonu trebala premašiti 11 miliona barela dnevno. Time bi SAD istisnuo Rusiju s pozicije vodećeg proizvođača nafte u svijetu.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 62,24 dolara, što znači da je bila 27 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.

Energetika.ba