Energetika.ba
Nafta

Zašto je “crno zlato” otišlo u bescijenje i zašto ne mora direktno utjecati na cijene kod nas

Autor: Energetika.ba
Zašto je “crno zlato” otišlo u bescijenje i zašto ne mora direktno utjecati na cijene kod nas
WTI (West Texas Intermediate) laka sirova nafta, jedno od mjerila u formiranju cijena nafte, prodavala se za negativne vrijednosti (i po -37 dolara) po barelu za majske isporuke, budući da terminski ugovori ističu u utorak. Nakon tog rekordno niskog iznosa cijena se nešto opravila, ali je još uvijek bila ispod nule.
Ipak, to ne znači da je cijena cjelokupne nafte, posebno ne na svim tržištima otišla u minus. Problem fizičke isporuke uvelike utječe na pad cijene, te je u jednom danu cijena WTI nafte pala za više od 200 posto. Cijena WTI nafte po barelu za junske ugovore u isto vrijeme bila je preko 20 dolara po barelu, a za isporuke kasnije u godini cijena je još i veća.Kako piše CNBC situacija na tržištu nije tako crna, u isto vrijeme londonski Brent, koji je već ranije prešao na junske ugovore, prodavao se po 25 dolara.

Ipak, iza svega stoji pad ekonomskih aktivnosti koji za posljedicu ima gomilanje zaliha na terminalima koji su vezani za američki WTI.

Pad cijena nafte uzrokovao je i težak pad indeksa na američkim berzama. Dow Jones pao je za 2,44% na kraju od 23.650,44 bodova, dok je S&P 500 izgubio 1,79%, na 2.823,16. Nasdaq Composite pao je 1,03% na 8.560,73.

Pad na berzama posebno su osjetile dionice naftnih kompnija, tako je ExxonMobil izgubio vrijednost za 4 posto.

Ipak, pad cijena nafte na američkom tržištu ne mora da ima direktne posljedice na cijene nafte na našim pumpama. Posebno je važno vidjeti razvoj cijena u narednim danima, reakcije drugih učesnika na globalnom tržištu, kretanje londonskog Brenta… Zanimljivo je da su cijene benzina na pumpama u susjednoj Hrvatskoj od jutros nešto skuplje, a dizela jeftinije, prenosi Klix.

Energetika.ba