Energetika.ba
Nafta

Zbog golemog broda koji je blokirao Sueski kanal narasle cijene nafte

Autor: Energetika.ba
Zbog golemog broda koji je blokirao Sueski kanal narasle cijene nafte

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 62 dolara zbog zabrinutosti za opskrbu nakon nasukavanja broda u Sueskom kanalu, koja je nadjačala strahovanja od sporog oporavka europske potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1.48 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62.27 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 3.83 dolara, prenosi Hina.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1.32 dolara višoj cijeni, od 59.08 dolara. Jučerašnju trgovinu zaključila je s minusom od 3.8 dolara.

Tržišta je jučer potopila zabrinutost zbog novih protupandemijskih ograničenja kretanja i sporog cijepljenja u Europi, koja bi po mišljenju trgovaca mogla rezultirati prekomjernom ponudom energenata.

Angela Merkel poništila odluku o strožem zaključavanja za uskršnje blagdane

Ograničenja su ponovo uvele Italija, Francuska i druge europske zemlje, ali njemačka kancelarka Angela Merkel poništila je odluku o strožem zaključavanju za uskršnje blagdane. Njemačka je najveći europski potrošač nafte, podsjeća Reuters.

Pritisak na cijene nafte stvorio je i skok američkih zaliha sirove nafte u prošlome tjednu za 2.9 milijuna barela, prema trgovinskim izvorima koji navode podatke Američkog instituta za naftu (API).

Danas su cijene nafte porasle na oba tržišta zbog nasukavanja broda za kontejnerski prijevoz tereta, koji je blokirao Sueski kanal. Promet je u međuvremenu djelomično preusmjeren, a uskoro bi se trebao potpuno normalizirati, priopćio je danas agent za pomorski prijevoz GAC.

Sueski kanal nalazi se na najkraćoj pomorskoj poveznici između Europe i Azije, podsjeća Reuters.

Jeffrey Halley: Cijene su porasle zbog straha od poremećaja u opskrbi

"Cijene je poduprla blokada prometa", konstatira Stephen Brennock iz PVM-a. "No, raspoloženje na tržištu vjerojatno će teško nadvladati novi trend špekulacija s padom cijena", dodao je Brennock.

Jeffrey Halley iz OANDA-e napominje da su cijene porasle zbog straha od poremećaja u opskrbi. No, uzlazni trend bit će kratkog daha, smatra on.

Pozornost se polako okreće vodećim proizvođačima, koji bi početkom travnja trebali ponovo razmotriti proizvodnu politiku i koordinirano ograničenje opskrbe, prenosi Hina.

"Male su šanse da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici nakon pada cijena u proteklim danima ublažiti ograničenja proizvodnje", drži Halley.

Odvojeno je OPEC jutros na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 62.27 dolara, što je za 95 centi manje u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Energetika.ba