Energetika.ba
Nafta

Zbog ruske zabrane izvoza goriva rastu cijene nafte

Autor: Energetika.ba
Zbog ruske zabrane izvoza goriva rastu cijene nafte

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 94 dolara zbog procjene trgovaca da bi privremena ruska zabrana izvoza goriva mogla potaknuti potražnju rafinerija i dodatno opteretiti tijesnu opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 80 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 94.10 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 95 centi višoj cijeni, od 90.58 dolara.

Tržišta je jučer iznenadila objava Rusije da privremeno zabranjuje izvoz benzina i dizela kako bi osigurala opskrbu domaćeg tržišta u vrijeme žetve i stabilizirala cijene. Zabrana ne obuhvaća Bjelorusiju, Kazahstan, Armeniju i Kirgistan, a Moskva nije navela koliko će dugo biti na snazi. Transneft je u petak obustavio isporuke dizela preko terminala Primorsk i Novorosijsk na Baltičkom i Crnom moru, objavila je novinska agencija TASS.

Zabrana će ponovo unijeti neizvjesnost u ionako tijesnu globalnu opskrbu derivatima i mogla bi prisiliti zemlje uvoznice da potraže alternativne dobavljače i da se takmiče u ponuđenim cijenama, objašnjava u bilješci RBC. Veleprodajne cijene benzina pale su u petak na Međunarodnoj robnoj berzi u Sankt-Peterburgu gotovo 10 posto, a dizela za 7.5 posto, prenosi Hina.

Ruska zabrana tek je potisnula u drugi plan bojazni da bi postroženi uslovi finansiranja mogli zakočiti privredu i potražnju za naftom.

"Kratkoročno će cijene vjerovatno definirati uglavnom signali na strani potražnje", procjenjuju u takvom okruženju analitičari Commerzbanka.

(Energetika.ba)