Energetika.ba
Nafta

Zbog tenzija između Kine i SAD-a ozbiljan pad cijena nafte

Autor: Energetika.ba
Zbog tenzija između Kine i SAD-a ozbiljan pad cijena nafte

Nove tenzije između dvije najveće ekonomske sile svijeta - Sjedinjenih Država i Kine, dovele su do jutrošnjeg snažnog pada cijena ovog krucijalnog energenta.

Na londonskom je tržištu cijena barela Brent nafte skliznula skoro 4 posto, na 34,59 dolara, dok je na američkom tržištu cijena WTI-a potonula 5,5 posto, na 32,05 dolara.

Ipak, cijene nafte i dalje su u trendu rasta četvrtu sedmicu od kad ulagači s više argumenata očekuju porast potražnje s postepenim otvaranjem svjetske ekonomije, mjera pojedinih vlada te sporazuma OPEC+ s drugim proizvođačima.

Zbog istog razloga na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, posebno jer nova napetost između Trumpa i Pekinga dovodi u pitanje realizaciju trgovinskog dogovora od početka godine između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Dow Jones pao je 101 bod ili 0,41 posto, na 24.474 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,78 posto, na 2.948 bodova, a Nasdaq indeks 0,97 posto, na 9.284 boda.

Na valutnim je tržištima dolar je ojačao, prvi put nakon četiri dana pada. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,50 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,35 bodova.

Pritom je kurs dolara u odnosu na japanski jen skliznuo s jučerašnjih 107,65 na 107,55 jena.

Energetika.ba