Nezavisni blok: Cijena goriva može biti i 3 KM ukoliko se ne dese promjene u oktobru

Nezavisni blok: Cijena goriva može biti i 3 KM ukoliko se ne dese promjene u oktobru

Nezavisni blok je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu ponovo skrenuo pažnju na svoj prijedlog o smanjenju cijena goriva i ograničavanju mar

Nezavisni blok je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu ponovo skrenuo pažnju na svoj prijedlog o smanjenju cijena goriva i ograničavanju marži u Bosni i Hercegovini. Razlog tome je drastično povećanje cijena goriva koje su tokom ove godine uzrokovale akcize i povećanje cijene barela na svjetskom tržištu.

Faruk Hadžić, član Predsjedništva Nezavisnog bloka i makroekonomski analitičar, podsjetio je da je posredstvom akciza od 2009. godine do danas od građana sakupljeno 7,08 milijardi KM.

“Od toga je 15 posto namjenski usmjereno, a ostalo je otišlo u budžete. Novcem smo mogli imati kompletnu mrežu autoputeva u cijeloj državi, godišnji rast BDP-a od 6 posto, desetine hiljada novozaposlenih. Danas imamo nešto sasvim drugo. Cijena goriva se povećala više od 50 feninga u dva talasa. Prvi talas se desio nakon uvođenja akciza, a drugi je konstantni koji se očituje kroz povećanje cijena pekarskih proizvoda, prijevoza i potrošačke korpe”, rekao je Hadžić.

On je podsjetio da se vlasti ne mogu dogovoriti o tome kako će se novac od akciza raspodijeliti, a u isto vrijeme emituju se obveznice, što je apsurd.

“Vlasti nije u interesu da smanji cijene goriva, jer se time pune budžeti kroz PDV koji će po našoj kalkulaciji biti veći za 40-50 miliona KM. Zato oni apsolutno ne reaguju na naše pozive da se smanje cijene goriva. To što će građani lošije živjeti – nikom ništa. Dajkle, mi tražimo smanjenje cijene goriva za 15 feninga ili 18 s PDV-om te ograničavanje marži. Ako se ništa ne promijeni, za 4-5 godina ćemo doći u bezizlaznu situaciju”, zaključio je Hadžić.

Salko Sokolović, zastupnik u ZD PS BiH i član Predsjedništva Nezavisnog bloka, kazao je da je povećanje akciza sada negativno odraženo na ekonomiju.

“Nakon što nismo uspjeli u svom naumu o neusvajanju niza zakona o novim akcizama, tražili smo da se utvrdi maksimalan iznos maloprodajne marže distributera nafte. Dobili smo podršku u parlamentu, ali Vijeće ministara po tom pitanju još ništa nije uradilo. Zbog naših odbijenih akciza danas imamo cijenu benzina od 2,36 KM, a 98-oktanski je 2,41 KM. Mislim da je cilj vlasti da se cijena goriva do kraja godine poveća na 2,5 KM, a nadam se da im građani neće dati priliku da je povećaju na 3 KM, što se može očekivati ako se nešto na izborima ne promijeni, a ja sam uvjeren da hoće. Mi i sada tražimo da se u postojećoj cijeni izuzme 15 feninga koji uopće ne ugrožavaju projekt cestogradnje. Očekujem da će ovaj prijedlog biti na sljedećoj sjednici 20. juna”, zaključio je Sokolović.

Energetika.ba / Klix.ba