Njemačka postavlja uslov Rusiji za “Sjeverni tok 2”

Njemačka postavlja uslov Rusiji za “Sjeverni tok 2”

Realizacija projekta „Sjeverni tok 2“ je nemoguća bez preciziranja buduće uloge ukrajinskog tranzita, izjavila je kancelarka njemačke Angela Merkel

Realizacija projekta „Sjeverni tok 2“ je nemoguća bez preciziranja buduće uloge ukrajinskog tranzita, izjavila je kancelarka njemačke Angela Merkel u Berlinu na zajedničkoj konferenciji sa predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Kako je saopštila Merkelova, tokom telefonskog razgovora sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom ona mu je saopštila da je nedopustivo da Ukrajina izgubi svoju ulogu tranzitne države zbog realizacije projekta.

„Ukazala sam na to da je realizacija projekta ’Sjeverni tok 2‘ bez jasnog preciziranja uloge ukrajinskog tranzita, po našem mišljenju, nemoguća“, rekla je Merkelova.

Njemačka kancelarka je saopštila da postoji mogućnost sastanka lidera Njemačke, Ukrajine i Francuske.

„Ukrajinski predsjednik će biti u Ahenu. Moguće je da ćemo održati kratak sastanak, govorili smo o tome sa predsjednikom Makronom, ali to neće biti ’normandijski format‘, jer ’normandijski format‘ čine četiri osobe. Ruski predsjednik neće doći u Ahen“, rekla je ona.

Energetika.ba