Energetika.ba
Novosti

100 nezavisnih stručnjaka poziva na podršku konceptu smanjenja štete

Autor: Energetika.ba
100 nezavisnih stručnjaka poziva na podršku konceptu smanjenja štete

Stotinu nezavisnih eksperata pozvalo je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da promijeni stav o smanjenju štetnosti od duhana i modernizira svoj pristup politici kontrole duhana.

U otvorenom pismu, uoči globalnog sastanka o kontroli duhana koji će se održati od 8. do 13. novembra, grupa stručnjaka na polju nauke i politike u ovoj oblasti definirala je sedam tačaka relevantnih za stranke Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije, pozivajući ih da zauzmu pozitivniji stav o smanjenju štete od duhana.

„Tokom posljednje decenije, inovacije na tržištu duhana i nikotina značile su da je sada na raspolaganju mnogo nikotinskih proizvoda koji ne uključuju sagorijevanje lista duhana i udisanje duhanskog dima“, navodi se u pismu i dodaje da WHO u ovom trenutku ne prihvata potencijal da se tržište duhana transformira sa visokorizičnih u niskorizične proizvode.

Stručnjaci su naveli da su cigarete i drugi duhanski proizvodi koji emitiraju dim odgovorni za veliku većinu smrtnih slučajeva izazvanih upotrebom duhana na globalnom nivou, dok bezdimni nikotinski proizvodi nude, kako su naveli, „put nade za smanjenje štetnosti nastale pušenjem“.

Postoje ubjedljivi dokazi da su proizvodi bez dima manje štetni od cigareta i da mogu služiti prestanku pušenja kako za pojedince tako i na nivou populacije, navodi se dalje u pismu.

„Vjerujemo kako je vrijeme da globalna duhanska politika iskoristi pun potencijal smanjenja štetnosti od duhana. Nadamo se da će se nauka o javnom zdravlju, politike i zajednice praktičara ujediniti ka ispunjenju zajedničkih ciljeva održivog razvoja i smanjenja globalnog tereta bolesti uzrokovanih duhanom kao i prerane smrtnosti što je brže moguće“, napominje se u pismu.

Značajne regulatorne procjene i iskustvo podržavaju duhanske proizvode na bazi zagrijavanja, ističu u jednoj od sedam glavnih tačaka koje su stručnjaci naveli kao relevantne za stranke Okvirne konvencije o kontroli duhana (FCTC).

„Američka agencija za hranu i lijekove sprovela je opsežnu evaluaciju više od dva miliona stranica dokaza o proizvodu jedne velike duhanske kompanije, koji zagrijava duhan. Američka agencija za hranu i lijekove je zaključila da je proizvod „prikladan za zaštitu javnog zdravlja“ i obavijestila javnost da ovaj proizvod stvara značajno manju izloženost ljudi štetnim materijama te da je „prikladan za promoviranje javnog zdravlja“, stoji u pismu.

Eksperti su naveli i kako je očigledno da je dramatičan trend prestanka pušenja u Japanu bio praćen uvođenjem duhanskih proizvoda na bazi zagrijavanja 2015. godine, a da „uprkos tome WHO ne priznaje ove značajne dokaze u svom nedavnom dokumentu za COP9 o novim duhanskim proizvodima koji su se pojavili“.

Istakli su i kako sekretarijat Konvencije pogrešno tvrdi da zagrijani aerosol duhanskog proizvoda treba klasificirati kao „duhanski dim“.

„Stranke Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije o kontroli duhana ne trebaju biti odvraćene od značajnog potencijala za javno zdravlje proizvoda smanjenog rizika samo zato što ih proizvode duhanske kompanije“, navode stručnjaci na polju nauke i politike o duhanu i nikotinu i ističu da postoji javna zdravstvena podrška za smanjenje štetnosti u kontroli duhana.

Veliki dio retorike WHO opisuje smanjenje štetnosti od duhana kao industrijsku strategiju za podrivanje kontrole duhana. Ali ovo zanemaruje značajnu stručnu podršku za smanjenje štetnosti od duhana u javnom zdravlju i kontroli duhana i iskustvo miliona pušača koji su se uspješno prebacili i tako doživjeli fizički, društveni i ekonomski boljitak, zaključuje se u pismu.

(Energetika.ba )