Energetika.ba
napredak

Afrička energetska banka ima sve više kapitala

Autor: Energetika.ba
Afrička energetska banka ima sve više kapitala
Foto: Unsplash

Afričke zemlje proizvođači nafte prikupile su 45% početnog kapitala od 5 milijardi dolara za planiranu Afričku energetsku banku (AEB), koja bi trebala finansirati naftne i plinske projekte na kontinentu usred krize u finansiranju na međunarodnim tržištima.

Prvi finansijski podupiratelji Afričke energetske banke uključuju velike proizvođače nafte Nigeriju, Angolu i Ganu, kazao je Omar Farouk Ibrahim, glavni tajnik Afričke organizacije proizvođača nafte (APPO).

"Vjerujem da smo prva razvojna banka koja je napredovala od konceptualizacije do skorog ostvarenja u nešto više od dvije godine", rekao je Ibrahim na marginama konferencije o nafti i plinu u Angoli, prenosi Bloomberg.

APPO i Afrička izvozno-uvozna banka (Afreximbank) 2022. potpisali su početne sporazume o osnivanju Afričke energetske banke.

Nova banka strukturirana je kao neovisna i nadnacionalna pan-afrička banka za energetski razvoj s početnim kapitalom od 5 milijardi dolara.

U lipnju ove godine Afreximbank i APPO potpisali su Ugovor o osnivanju i Povelju Afričke energetske banke na svečanosti u Egiptu. Svečanim potpisivanjem zaključili su dvogodišnje pregovore i pripreme dviju strana za uspostavu AEB-a.

Afrički proizvođači nafte odlučili su osnovati AEB "kako bi riješili nadolazeću krizu finansiranja u afričkoj industriji nafte i plina, potaknutu globalnom energetskom tranzicijom. Tradicionalni financijeri, na koje se Afrika oslanjala decenijama, povlače potporu, posebno u Africi, navodeći zabrinutost zbog klimatskih promjena kao glavni razlog”, rekla je Afreximbank u izjavi u junu.

Glavni sekretar APPO-a Ibrahim komentirao je: “Predugo je afrička industrija nafte i plina ovisila o finansiranju izvan Afrike. Strano financiranje naših naftnih i plinskih projekata počeli smo uzimati zdravo za gotovo, sve dok nas pojava energetske tranzicije nije natjerala da shvatimo da su nas oni o kojima smo ovisili decenijama odlučili napustiti.”

Afrika si ne može priuštiti da se brzo udalji od fosilnih goriva kada najveći udio stanovništva živi bez pristupa energiji, istaknuo je Ibrahim.