Energetika.ba
Kerry tvrdi

'Ako Trump pobijedi, SAD će upasti u velike energetske probleme'

Autor: Energetika.ba
'Ako Trump pobijedi, SAD će upasti u velike energetske probleme'
Foto: X.com

"Bivši američki predsjednik i sadašnji predsjednički kandidat Donald Trump neće moći stati na put energetskoj tranziciji", rekao je John Kerry u utorak na ministarskom sastanku Međunarodne agencije za energiju.

Posebni predsjednički izaslanik SAD-a za klimu ipak je upozorio da bi Trump mogao poništiti napore uložene u diplomaciju protiv ugljena. Naime, mnogi smatraju da je Trump prije svega čovjek naftaškog lobija, koji će profitirati njegovim dolaskom u Bijelu kuću, ako do njega dođe. Kerry misli umjerenije.

"Čak i kada je predsjednik Trump bio na vlasti, te četiri godine, 75% nove električne energije dolazilo je iz obnovljivih izvora jer smo imali zakone o portfelju u 37 država koji su zahtijevali korištenje obnovljivih izvora energije, tako da što god se dogodilo, to neće promijeniti smjer kojim se krećemo", rekao je Kerry, dodajući da se 'zelena revolucija' događa "bez obzira na štrajkove poljoprivrednika ili predsjednika zemlje koji se želi povući iz Pariškog sporazuma".

Protiv institucija?

Donald Trump bio je jasan u pogledu svojih planova za smanjenje doprinosa SAD-a međunarodnim organizacijama, što bi moglo uključivati Međunarodnu agenciju za energiju, ponovno povlačenje Sjedinjenih Država iz Pariškog klimatskog sporazuma i "oslobađanje proizvodnje iz domaćih energetskih resursa."

To bi uključivala micanje Bidenove nedavno proglašene 'pauze' na nove projekte u izvozu LNG-ja. No, ti resursi mogu uključivati ugljen.

Kerry je upozorio da, iako je malo vjerojatno da će Trump uspjeti poništiti ekološke napore učinjene pod Bidenovom administracijom, on ipak može unazaditi klimatski napredak.

Kerry je iskoristio priliku kako bi istaknuo uspjeh "s Kinom, koja je pridobivena da više neće financirati izgradnju elektrana na ugljen u drugim zemljama, što je korak naprijed." Kerry je međutim dodao da se provedba tog sporazuma "pokazala kompliciranom". Sporazum iz Kine ne uključuje, međutim, elektranu na ugljen koja se gradi unutar Kine.

Dok su Kerryjeve riječi bile začinjene nekim priznanjem da bi Donald Trump, ako bude ponovno izabran, imao ograničenja u 'razmontiravanju' zelenih politika, Myron Ebell iz Agencije za okoliš EPA-e je ranije izjavio da će "Trump poništiti sve što je Biden učinio, djelovat će brže i otići dalje nego što je učinio prije." Jedan primarni cilj, rekao je Ebell, bit će Zakon o smanjenju inflacije vrijedan 370 milijardi dolara.