Energetika.ba
Novosti

Aluminij osigurao snabdijevanje električnom energijom za dodatnih sedam dana

Autor: Energetika.ba
Aluminij osigurao snabdijevanje električnom energijom za dodatnih sedam dana

Aluminij d.d. Mostar uspio je, manje od sat vremena prije isteka roka, sa Nezavisnim operatorom sistema u BiH dogovoriti snabdijevanje fabrike električnom energijom za razdoblje od sljedećih sedam dana, osiguravši tako dodatno vrijeme za preživljavanje do ključnih koraka koje mora poduzeti Vlada Federacije BiH.

"Razgovori s našim partnerima i dobavljačima ne prestaju. Naši timovi gotovo da i ne napuštaju Aluminij, još od petka. Sposobnošću i snagom našega stručnog tima, u ovomu vremenu kriznoga upravljanja fabrikom, osigurali smo nam još sedam dana života. Snabdjevač nam opstaje naša supsidijarna kompanija AL Trade. Međutim, ovo je samo 'flaster' rješenje, dugoročno smo i dalje u iznimno kritičnomu stanju, nelikvidni i u nemogućnosti nastaviti podnositi finansijske terete pod ovim berzovnim uslovima, odnosno u okolnostima istorijskih rekorda cijene el. energije i glinice. Vlada FBiH na toj sjednici u petak, za koju smo se nadali da će biti održana i ranije, mora donijeti vitalne odluke ili je sunovrat Aluminija danas samo odgođen", rekao je v.d. direktora Aluminija d.d. Mostar Dražen Pandža.

Zahvaliio je domaćim poslovnim partnerima bez čije pomoći dogovoreni aranžman ne bi bilo moguće provesti u djelo.

Naime, NOS BiH još je sinoć trebao dati nalog Elektroprijenosu BiH za isključenje Aluminija s elektroenergetske mreže, u prvom redu zbog nepostojanja snabdjevača mostarske kompanije od 15. oktobra. Aluminij je juče uspio osigurati dodatnih 24 sata rada, jednodnevnim ugovorom za nabavku električne energije, a danas je, u posljednji trenutak, dogovoreno snabdijevanje za sedmicu dana.

"Grčevita borba se nastavlja i, kako pred naših uznemirenim radnicima, zabrinutim poslovnim partnerima, tako i pred cijelom javnosti, dužni smo nastaviti vršiti snažan pritisak na entitetsku vlast, jer je ona dužna izvršiti svoje obveze, u skladu Aneksu 8 na naš međusobni sporazum. To snaži subvencioniranje naše nabave struje koje će nam omogućiti da nastaviti disati, preživimo i stabilizujemo fabriku", proučio je Pandža.

Energetika.ba / AA