Energetika.ba
Novosti

Američke rafinerije nafte traže od EPA da ograniči učešće na tržištu kredita za obnovljivo gorivo

Autor: Energetika.ba
Američke rafinerije nafte traže od EPA da ograniči učešće na tržištu kredita za obnovljivo gorivo
Foto: Agencije

Američke rafinerije nafte zatražile su od administracije predsjednika Joe Bidena da reformiše kreditni program za obnovljive izvore goriva ograničavanjem ko može sudjelovati, tvrdeći da trenutno trgovinsko okruženje dozvoljava manipulaciju tržištem i povećava troškove goriva.

Coffeyville Resources Refining&Marketing i Wynnewood Refining Company, obje podružnice CVR Energy-a, navele su u peticiji od 28. decembra da bi takvo prilagođavanje programa moglo smanjiti cijenu kredita za obnovljivo gorivo, poznatih kao RIN, i da bi smanjilo troškove goriva za američke vozače.

Agencija za zaštitu životne sredine, koja upravlja američkim standardom za obnovljivo gorivo, nije odmah komentarisala peticiju, pišu Reuters.

Prema RFS-u, rafinerije nafte moraju umiješati milijarde galona biogoriva u nacionalnu mješavinu goriva ili kupiti RIN od onih koji to rade. U početnoj koncepciji programa, RIN-ovi su trebali biti generirani samo od strane "obaveznih strana" - ili prerađivača - koji su previše ispoštovali svoje mandate spajanja, a zatim su prebačeni na druge obavezne strane u svrhu usklađivanja, navode rafinerije u peticiji.

Američki krediti za obnovljivo gorivo trgovali su se u utorak za samo 71 cent svaki, u poređenju sa rekordnih 2,00 dolara svaki u 2021. godini, pokazali su podaci LSEG-a.