Energetika.ba
Novosti

Amerika i zvanično bez dizela u putničkim automobilima za 2020. godinu

Autor: Energetika.ba
Amerika i zvanično bez dizela u putničkim automobilima za 2020. godinu

Prije nekoliko dana Ford je objavio da ipak neće nuditi dizel agregate u putničkim vozilima na američkom tržištu kao što je ranije obećano. Danas se listi pridružio i General Motors koji je najavio da će 2019. godina biti prva i posljednja kada je takva tehnologija bila u ponudi.

Prije nekih godinu dana, najveći američki proizvođač je debitovao sa novim 1,6-litarskim turbo dizel motorom za modele Chevrolet Equinox i GMC Terrain, a plan je zahtijevao da ponuda kasnije bude proširena i na ostale modele. Međutim, jedan od čelnika kompanije, Stjuart Fovl je izjavio da se većina kupaca odlučuje za benzince pa je tako dizel imao rekordno kratku karijeru.

Pored toga što je benzin jeftiniji od dizela “preko bare”, veruje se da razlog leži u cijeni samog automobila. Primjera radi, najjeftiniji Equinox sa dizel motorom je nosio LT oznaku i koštao je 32.495 američkih dolara ili 2.400 američkih novčanica više u poređenju sa benzincem.

Dizel nije bio dostupan u osnovnom modelu pa je kupce ovo zadovoljstvo zapravo koštalo 3.700 dolara više. Tu je naravno i problem sa snagom pa je tako dizel razvijao samo 137 („američkih“) konja dok je značajno moćniji 2,0-litarski turbo benzinac sa 255 konjskih snaga koštao svega 100 dolara više.

GMC je prošle godine prodao 114.314 Terraina, a samo 3.045 kupaca se odlučilo za dizel. Prodaja Chevroleta Equinoxa sa dizel motorom je nepoznata, a ukupna prodaja ovog krosovera je dostigla 332.618 jedinica, prenose NN.

General Motors će nastaviti da nudi dizele u komercijalnim vanovima i pikapima. To znači da Amerika i zvanično ostaje bez dizel agregata u putničkim vozilima za 2020. godinu. Međutim, svoje učešće je potvrdila Mazda godinu dana kasnije sa modelom CX-5, ali će ovo zadovoljstvo biti dostupno samo uz najskuplji paket oprem (42.045 dolara).

Japanski proizvođač vozila je ranije imao slične planove sa “šesticom” koji su nekoliko puta otkazani zbog slabe potražnje.

Energetika.ba