Energetika.ba
istraživanje

Amerika kasni za Kinom 15 godina po pitanju nuklearne energije

Autor: Energetika.ba
Amerika kasni za Kinom 15 godina po pitanju nuklearne energije
Foto: Ilustracija

SAD kasni 15 godina za Kinom u razvoju visokotehnološke nuklearne energije budući da tehnološki pristup uz podršku države i opsežno finansiranje Pekingu daju prednost, navodi se u izvještaju objavljenom danas.

Kina ima 27 nuklearnih reaktora u izgradnji s prosječnim rokovima izgradnje od oko sedam godina, daleko brže od drugih zemalja, navodi se u istraživanju Zaklade za informacijsku tehnologiju i inovacije, neovisnog istraživačkog instituta sa sjedištem u Washingtonu.

"Brzo postavljanje sve modernijih nuklearnih elektrana u Kini pokazuje da će kineska poduzeća imati prednost u postupnim inovacijama u ovom sektoru u budućnosti", navodi se u izvještaju. SAD ima najveći broj nuklearnih elektrana u svijetu, a administracija predsjednika Joea Bidena smatra da je taj izvor električne energije gotovo bez emisija ključan za suzbijanje klimatskih promjena.

Kineske državne banke nude povoljnije kredite
Nakon što su uključene dvije velike elektrane u saveznoj državi Georgiji 2023. i 2024. godine s milijardama dolara preko proračuna i s godinama odgode, prestali su se graditi nuklearni reaktori u SAD-u, prenosi Index hr. Izgradnja jedne visokotehnološke elektrane otkazana je prošle godine.

Kineske državne banke mogu ponuditi povoljnije zajmove od onih koji su dostupni u zapadnim ekonomijama. Kineska industrija nuklearne energije imala je koristi od trajne državne podrške i strategija lokalizacije koje su joj omogućile da dominira sektorima poput obnovljive energije i električnih vozila.

Prvi svjetski takozvani visokotemperaturni reaktor četvrte generacije hlađen plinom u zaljevu Shidao uključen je na mrežu prošlog decembra. Kinesko udruženje za nuklearnu energiju tvrdi da je projekt uključivao razvoj više od 2200 komada opreme koji su prvi takvi u svijetu, s ukupnom stopom lokalizacije materijala domaće proizvodnje od 93.4 posto.

Zagovornici visokotehnoloških reaktora kažu da su sigurniji i učinkovitiji od sadašnjih. Kritičari kažu da neki novi reaktori dovode do proliferacije nuklearne energije i materijalnih rizika.