Energetika.ba
Pored šest evropskih gradova

Amsterdam uskoro testira daljinsko usporavanje i ubrzavanje e-bicikala

Autor: Energetika.ba
Amsterdam uskoro testira daljinsko usporavanje i ubrzavanje e-bicikala
Foto: Ilustracija

Amsterdam je jedan od šest evropskih gradova koji će uskoro testirati sistem daljinskog ograničenja brzine električnih bicikala, zbog čega ga je savjetnica za saobraćaj u gradskoj upravi, Melanie van der Horst prošle sedmice i sama testirala, piše NL Times.

Sistem asistencije za pedale e-bicikla Melanie Van der Horst isključio se čim je ušla u osjetljivo područje - blizu škola, parkova, saobraćajnih raskrižja, mjesta na kojima su radovi na cesti ili mjesta nesreće, prenosi HINA.

"Na svom sam ekranu ugledala dijete kako se igra loptom. Nedugo nakon toga brzina vožnje smanjena mi je na 15 kilometara na sat", rekla je.

Sistem je razvio Institut Townmaking, neprofitna organizacija koja kreira programe iz područja mobilnosti i sigurnosti. Još uvijek je u eksperimentalnoj fazi, no Van der Horst smatra da puno obećava.

Kazala je kako vjeruje da bi novi sistem mogao pridonijeti da Amsterdam ponovno postane saobraćajno sigurniji. Godine 2022. u Amsterdamu su više od polovine žrtava u saobraćaju činili biciklisti, a svaki deseti vozio je električni bicikl.

"Broj nesreća u kojima učestvuju biciklisti alarmantno je visok. Djeca se više ne usuđuju voziti bicikl, a stariji silaze sa svojega običnog bicikla čim naiđe 'nabrijani' vozač na električnom biciklu. Više od polovine svih električnih biciklista vozi brže od dopuštenih 25 kilometara na sat. Puno su opasniji od onih koji voze obične bicikle i nerijetko uzrokuju teške povrede u slučaju nesreće", rekla je Van der Horst.

Amsterdam će sljedeće godine početi s eksperimentalnim sistemom. Stanovnici Amsterdama mogu dobrovoljno učestvovati u projektu tako što će preuzeti aplikaciju za ograničenje brzine i instalirati uređaj Instituta Townmaking na svoj e-bicikl.

U projektu će učestvovati još pet evropskih gradova, među kojima su Milano, Atena i München, a u predstojećim će se mjesecima gradske vlasti Amsterdama konsultovati sa drugim evropskim gradovima i proizvođačima električnih bicikala o djelotvornosti uređaja.