Energetika.ba
Novosti

Analitičari: Zlato, srebro i bakar idu prema novom rekordu

Autor: Energetika.ba
Analitičari: Zlato, srebro i bakar idu prema novom rekordu
Foto: Ilustracija

Cijene zlata porasle su do rekordno visokih cijena, pri čemu je promptno zlato u ponedjeljak dosegnulo novi vrh od 2449,89 dolara za uncu.

Srebro je također doseglo višegodišnje najviše razine ranije prošle sedmice, kao i industrijski metalni bakar.

Kako su sva tri trenutno van svoje pozicije, još uvijek se trguje blizu rekordnih vrijednosti, a analitičari očekuju da će cijene ojačati u sljedećih 12 mjeseci, prenosi Seebiz.eu

Što će potaknuti uspon plemenitih i industrijskih metala?

Promptnim zlatom trenutno se trguje po 2351,3 USD. Cijene žutog metala održale su uzlazni zamah usred obnovljene slabosti u SAD-u. dolar i SAD koji se povlači Prinosi riznice, rekao je ANZ u nedavnoj bilješci. Ali to nije sve, prenosi CNBC.

"Dok su geopolitički rizici nastavili poticati potražnju u utočištima, impresivan porast potražnje za zlatom u Kini u prvom tromjesečju 2024. uvelike je potaknuo rast cijena", napisali su stratezi ANZ-a.

Kina je trenutačno vodeća potrošačka potražnja za polugama, nakon što je ta zemlja 2023. pretekla Indiju i postala najveći svjetski kupac zlatnog nakita.

Kineski potrošači također su bili na čelu kupnje zlata, kupili su 603 tone zlatnog nakita prošle godine, što je skok od 10% u odnosu na 2022., pokazuju podaci Svjetskog vijeća za zlato. WGC očekuje da će kineska potražnja za nakitom ostati visoka ove godine, ili čak i viša u usporedbi s 2023.

Stratezi UBS-a u prošlosedmičnoj su bilješci povisili svoje prognoze za zlato na 2.500 dolara po unci do kraja rujna i 2.600 dolara do kraja godine.
Optimalan izgled banke duguje se jačoj kineskoj potražnji, povrh niza slabijih američkih cijena. podataka u aprilu, što je dovelo do promjene cijena očekivanja za SAD. Smanjenje stopa Federalnih rezervi.

Više stope imaju tendenciju pritiska na zlato jer čine državne obveznice — također sigurnu imovinu — privlačnijom opcijom za ulagače.

"Mislimo da zlato može nastaviti s novim vrhuncima", rekao je strateg za plemenite metale UBS-a Joni Teves za CNBC-jevu "Street Signs Asia" u ponedjeljak.

Što je sa srebrom? Dok je srebro obično "druga violina" u odnosu na žuti metal, njih dvoje dijele pozitivnu korelaciju kada su u pitanju cijene, iako sa zaostatkom u dijelu srebra.

"Srebro je nedvojbeno bilo još zanimljivije - konačno je uspjelo uživati u pristojnom sustizanju zlata", rekao je Nikos Kavalis, izvršni direktor konzultantske tvrtke za istraživanje plemenitih metala Metals Focus, za CNBC putem e-pošte. Pojasnio je da kako tržište postaje ugodnije i uvjereno u bikovski rast zlata, više se tih ulagača okreće srebru.

Srebro je prošle srijede ojačalo preko 31 USD za uncu na najvišu razinu u više od desetljeća usred sve većeg interesa ulagača i izazova s opskrbom. Trenutno se trguje po 31,6 dolara za uncu.

"Mislimo da je [srebro] zapravo najbolje plasirani plemeniti metal koji će stvarno imati koristi od viših cijena zlata. Tu postoji vrlo jaka korelacija", rekao je Teves.

Dodala je da kada Fed popusti, srebro je u "dobroj poziciji da doista nadmaši zlato", pogotovo jer su temelji ponude i potražnje i dalje tijesni.

"Sporiji rast rudničke proizvodnje i snažna industrijska potražnja sugeriraju da ponuda zaostaje za potražnjom, što će tržište držati u strukturnom deficitu", rekao je Daniel Hynes, viši robni strateg u ANZ-u.

Srebro se intenzivno koristi u industrijske svrhe i obično se koristi u proizvodnji automobila, solarnih panela, nakita i elektronike.

Kavalis iz Metal Focusa rekao je da su drugi plemeniti metali poput platine, paladija i rodija u deficitu ove godine, te bi stoga trebale vidjeti poticajne cijene.

I bakar je nedavno doživio svoj sjajni trenutak, dostigavši rekordnu vrijednost svih vremena od 10.857 USD po toni prošlog utorka prije nego što se smanjio. Trenutno se trguje po 10.256 dolara po toni.

Cijene crvenog metala bile su "dobro podržane ograničenom opskrbom" ove godine, rekao je ANZ, dok su se ograničenja opskrbe povećavala. Međunarodna skupina za proučavanje bakra (ICSG) smanjila je svoje prognoze viška opskrbe metalom za ovu godinu zbog proizvodnje niže od očekivane.

Prošlog novembra First Quantum Minerals zaustavio je proizvodnju u svom rudniku bakra Cobre Panamá, jednom od najvećih na svijetu, nakon presude Vrhovnog suda i protesta diljem zemlje zbog zabrinutosti za okoliš. Anglo American, veliki proizvođač, rekao je da će smanjiti proizvodnju bakra 2024. i 2025. jer nastoji smanjiti troškove.

"Snažni dobici za industrijske metale i kompleks plemenitih metala podupiru financijske i fizičke priljeve i raspoloženje", rekli su stratezi Citija u bilješci ranije ovog mjeseca, dodajući da je ovo "svijet rasta za metale".

Osnovni scenarij investicijske banke sada je konsolidacija cijena bakra u sljedećih tri do šest mjeseci, ali vjeruje da bakar još uvijek ima prostora za daljnji rast, ovisno o stupnju popuštanja Fed-a i oporavku globalne proizvodnje.

"Još uvijek čvrsto vjerujemo da je bakar na putu do 12 hiljada USD/t, odnosno 15 tisuća USD/t u našem slučaju rasta tijekom sljedećih 12-18 mjeseci", rekli su Citijevi stratezi.