Energetika.ba
koliko struje troše slovenci?

Analiza potrošnje električne energije u Sloveniji

Autor: Energetika.ba
Analiza potrošnje električne energije u Sloveniji
Foto: Ilustracija


U prvih šest mjeseci ove godine iz slovenske prijenosne mreže preuzeto je 5,47 TWh električne energije, što je 4,6 posto manje nego u isto vrijeme lani.

Podaci o preuzimanju električne energije iz prijenosne mreže u prvom polugodištu pokazuju da su preuzimanje posebno smanjile distribucijske firme koje su s ukupno preuzetih 4 milijarde 808,3 milijuna kWh zaostale za usporednim prošlogodišnjim rezultatima 5,3 posto.

Stručnjaci upozoravaju da inače ove podatke treba uzeti s određenom rezervom, jer ne uključuju potrošnju iz samoopskrbnih elektrana, čiji broj ubrzano raste. S druge strane, direktni su se kupci s preuzetih 461 milion kWh znatno približili prošlogodišnjim brojkama, jer je stvarno preuzimanje bilo tek 0,6 posto manje od usporednog lanjskog.

Šest posto više električne energije nego u prvom polugodištu prošle godine za potrebe crpljenja preuzela je crpna elektrana Avče, koja je od početka godine do kraja juna iz prijenosne mreže preuzela 201,3 miliona kWh, piše Naš stik.


Tako su potrošači u Sloveniji u prvih šest mjeseci ove godine iz prijenosne mreže dobili 5 milijardi 470,5 miliona kilovatsati električne energije, što je 4,6 posto manje nego u isto vrijeme lani i također 5,9 posto manje od prvotnih bilančnih predviđanja.