Energetika.ba
Novosti

Apple dobio UN-ovu nagradu zbog korištenja 100 posto obnovljive energije

Autor: Energetika.ba
Apple dobio UN-ovu nagradu zbog korištenja 100 posto obnovljive energije

Kompanija Apple je dobila jednu od 15 UN-ovih nagrada u okviru Global Climate Action programa.

UN je saopćio da dobitnici nagrada predstavljaju neka od najboljih i najsvjetlijih rješenja u borbi protiv klimatskih promjena vođeni zajednicama, vladama, biznisom i organizacijama.

"Apple je u misiji da pravi svoje proizvode bez da ih uzima od Zemlje. Kompanija radi na smanjenju emisije te ulaže mnogo truda, a također preuzima odgovornost za svoj karbonski otisak. Apple izračunava svoj karbonski otisak na pet polja, a to su korporativni objetki, proizvodnja proizvoda, upotreba proizvoda, transport i obrada proizvoda na kraju njihovog životnog vijeka. Apple je napravio potpuno tranziciju ka obnovljivoj energiji za električnu energiju koju koristi u svojim uredima, prodavnicama i centrima podataka u 43 zemlje širom svijeta, a time je emisija smanjena na samo 2 posto. Apple se trudi da smanji emisiju kroz svoj Supplier Clean Energy Program kako bi cijeli lanac opskrbe napravio tranziciju ka potpuno obnovljivoj energiji", navodi se u saopćenju.

Appleov China Clean Energy Fund je investirao u tri "farme vjetra" te je dostigao 10 posto od svog cilja da stvara dovoljno energije za opskrbu električnom energijom gotovo milion domaćinstava.

Energetika.ba