Energetika.ba
Novosti

Apple i Google se u potpunosti pokrivaju iz obnovljivih izvora energije

Autor: Energetika.ba
Apple i Google se u potpunosti pokrivaju iz obnovljivih izvora energije

Prošloga tjedna Google, a ovoga Apple, neovisno jedni o drugima objavili su kako se u te dvije kompanije cijelo poslovanje pokriva električnom energijom koja stiže iz obnovljivih izvora.

Iako je u naslovima njihovih priopćenja, a i u nekim medijima, o ovome izvještavano da kompanije cijelo svoje poslovanje napajaju 100% iz obnovljivih izvora, tomu ipak nije tako.

Naime, za sada je tehnički nemoguće baš do svakog prostora u kojem primjerice Apple ima dućan dovesti struju izravno s neke solarne, hidro- ili vjetroelektrane, pa Apple i Google ovakve slučajeve nadomještaju – kupnjom "kredita". Radi se o Certifikatima obnovljive energije (REC) koji jamče da se potrebni kilovati negdje drugdje proizvode iz obnovljivih izvora.

Bez obzira na to, kad je riječ o dvije ovako velike kompanije, velik je korak što su uspjeli cijelo svoje poslovanje, podatkovne centre, urede, trgovine i ostale potrošače "pokriti" kupnjom energije iz obnovljivih izvora. Ovo je vrlo bitno i u svjetlu nedavnog istraživanja o štetnosti IT industrije za okoliš, čija je jedna od preporuka bila prebacivanje na 100% obnovljive izvore u toj branši.

Google je 2016. godine kroz razne projekte elektrana na OIE pokrivao tek oko 57% svoje globalne potrošnje, no velikim ulaganjima u posljednjim godinama sada je osigurao da taj odio bude 100%.

I Apple ulaže velike napore i financijska sredstva kako bi sam gradio projekte dobivanja električne energije iz obnovljivih izvora. Za sada diljem svijeta imaju 25 takvih projekata ukupne instalirane proizvodne snage od 626 megavata, a u planu je još 15 projekata – pa će ukupna snaga njihovih elektrana u 11 zemalja uskoro iznositi 1,4 gigavata.

U Appleu na prelazak na 100% obnovljive izvore obvezuju i svoje dobavljače, od kojih je njih 23 već dostiglo ovaj cilj.

Energetika.ba