Energetika.ba
Novosti

Austrija će tužiti Europsku komisiju zbog proširenja mađarske nuklearke

Autor: Energetika.ba
Austrija će tužiti Europsku komisiju zbog proširenja mađarske nuklearke

Austrija je danas saopćila da planira tužiti Europsku komisiju zbog dozvole Mađarskoj za proširenje nuklearne elektrane Paks, poručujući da nuklearnu energiju ne smatra prihvatljivim oblikom borbe protiv klimatskih promjena niti zajedničkim europskim interesom.

Austrija graniči s Mađarskom i nema nuklearne elektrane, podsjeća Reuters.

"U vladi smo se suglasili da ima dovoljno razloga za tužbu (protiv Komisije)", rekao je glasnogovornik austrijske ministrice za održivost Elisabeth Koestinger.

"Pomoć EU-a prihvatljiva je samo ako se temelji na zajedničkom interesu. Mi nuklearnu energiju ne smatramo održivim oblikom opskrbe energijom, niti odgovorom na klimatske promjene", dodao je.

Odobrena dva nova reaktora

Europski regulatori odobrili su u ožujku prošle godine plan Mađarske o gradnji dva nova reaktora u nuklearnoj elektrani Paks, koji će biti izgrađeni uz pomoć ruskog Rosatoma. Bruxelles je u obrazloženju naveo da su mađarske vlasti pristale provesti nekoliko mjera kako bi se sačuvala ravnopravna tržišna utakmica, prenosi Hina.

Dva nova bloka udvostručit će postojeći kapacitet postrojenja od 2.000 megavata. Mađarska želi započeti gradnju reaktora ove godine, a prvi blok trebao bi biti dovršen 2025. godine.

Rok za podnošenje tužbe Europskom sudu pravde kojom bi se osporila odluka Europske komisije je 25. veljače, rekao je glasnogovornik.

Europski sud većinom odlučuje u korist Komisije

U većini takvih složenih predmeta Europski sud pravde dosada je odlučivao u korist Komisije.

Austrija je pokrenula sličnu tužbu protiv Europske komisije 2015. godine zbog potpore britanskim planovima razvoja nuklearke Hinkley Point vrijednima 16 milijardi funti.

Energetika.ba