Energetika.ba
Novosti

Banjalučka "Eko toplana" nema upotrebnu dozvolu

Autor: Energetika.ba
Banjalučka "Eko toplana" nema upotrebnu dozvolu

Preduzeće „Eko toplane“ Banjaluka, koje je od 1. februara u potpunosti preuzelo grijanje grada, nema upotrebnu dozvolu, a upravo to je razlog kontrole koju je inspekcija jutros počela u ovom preduzeću, saznaje portal CAPITAL.

Kako saznajemo građevinski inspektori kontrolišu objekat „Eko toplana“, ali i 28 hiljada kvadratnih metara veliki logistički centar za izradu drvne sječke koji se nalazi u krugu nekadašnjeg „Incela“.

Informaciju da „Eko toplane“ ne posjeduju upotrebnu dozvolu potvrdili su u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, dok se u Gradskoj upravi pravdaju da su „Eko toplane“ još uvijek u probnom radu.

Pored samog objekta „Eko toplana“, sporan je i logistički centar na prostoru bivšeg „Incela“ na kojem se nalazi postrojenje za izradu drvne sječke koju koristi ova firma, jer nije poznato da li on ima bilo kakvu dozvolu.

„Eko-toplana Banjaluka ima ekološku i građevinsku dozvolu, koje su izdate u redovnoj proceduri. Za upotrebnu dozvolu još nije podnesen zahtjev“, rekli su CAPITAL–u u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinskrstvo i ekologiju.

Kada je u pitanju objekat u kojem se nalazi postrojenje za izradu drvne sječke u Ministarstvu su naveli da im se niko nije obraćao sa zahtjevom za izdavanje dozvola, ali su naveli mogućnost „da je te dozvole izdalo nadležno odjeljenje gradske uprave, s obzirom na to da se nalazi u Poslovnoj zoni“.

Gradska uprava: Dozvola će biti izdata u skladu sa propisima

U Gradskoj upravi su potvrdili da “Eko toplane” imaju građevinsku i ekološku dozvolu, ali ne i upotrebnu.

„Što se tiče upotrebne dozvole, trebate imati u vidu da su “Eko toplane” još u probnom, odnosno testnom režimu i da će upotrebna dozvola biti izdata nakon toga, kako je to, uostalom, i propisano relevatnim propisima“, kažu u Gradskoj upravi.

Na pitanje da li logistički centar “Eko toplana” ima sve potrebne dozvole u Gradskoj upravi su izbjegli konkretan odgovor i uputili nas na drugu adresu.

„Logistički centar u ukupnoj površini od 28.000 kvadratnih metara, koliko je nama poznato, od osnivanja nekadašnjeg “Incela” korišten je upravo za lager celuoznog drveta, dakle za identičnu namjenu kao što je to danas slučaj. „Eko toplane” su nam dostavile potpisan ugovor sa preduzećem „Poslovna zona ” Banjaluka, gdje se navodi da će se ta lokacija koristiti kao skladišni prostor za potrebe skladištenje bio mase. Za sve dalje i podrobnije informacije možete se obratiti „Eko toplanama” i ’Poslovnoj zoni’“, odgovorili su u Gradskoj upravi.

Građevinski inspektori u kontroli „Eko toplana“

Da li će argumenti gradskih vlasti biti dovoljni za inspekcijske organe trebalo bi da bude poznato nakon što se završi kontrola koja je, kako saznajemo, jutros počela.

Posebno je zanimljiv podatak da Inspektorat RS uošte ne zna da se u okviru nekadašnjeg „Incela“ nalazi postrojenje za izradu drvne sječke.

U Inspektoratu su naveli da im je resorno ministrstvo prije prije početka gradnje objekta „Eko toplana“ dostavilo izdatu ekološku i građevinsku dozvolu, dok im je investitor dostavio prijavu izvođenja radova i sve podatke o učesnicima u izgradnji, tako da u toj fazi inspekcija nije imala osnova za postupanje.

„Ovaj organ nije upoznat sa informacijom da se na prostoru bivšeg Incela nalazi postrojenje za izradu drvne sječke koju koristi ova firma, te će se naknadno provjeriti i ovi navodi“, rekli su u Inspektoratu.

U Inspektoratu su rekli i da planiraju kontrolu u dijelu ispunjavanja potrebnih uslova za upotrebu objekta.

Energetika.ba / Capital