Energetika.ba
Novosti

Baterija omogućava punjenje električnih automobila za samo 10 minuta

Autor: Energetika.ba
Baterija omogućava punjenje električnih automobila za samo 10 minuta

Kada su električni automobili u pitanju vozači su obično najviše zabrinuti u vezi sa rastojanjem koje neki model može da pređe po jednom punjenju. Moderniji automobili imaju veće kapacitete, ali je punjenje i dalje jedan od najkompleksnijih problema, budući da, iako se bitno popravilo, i dalje zahteva više vremena za punjenje nego što je potrebno da se u dizel modele natoči gorivo.

Zahvaljujući istraživačima sa Penn State univerziteta to bi uskoro moglo da se promijeni, budući da vjeruju da su pronašli rješenje za ovaj problem, a uz pomoć nove baterije koja bi za samo 10 minuta mogla da nadoknadi 80% energije. Iako je punjenje običnog rezervoara i dalje brže, radi se o značajnom napretku koji bi mogao da umanji anksioznost kod vozača električnih automobila.

Rješenje ne podrazumijeva super-punjenje za litijum-jonske baterije, budući da se, kada se to pokuša, formiraju takozvani litijumski „tanjiri“ koji umanjuju kapacitet baterije. Rješenje bi, tvrde istraživači, moglo da bude u zagrevanju baterije do visokih temperatura, budući da se tako sprečava formiranje „tanjira.“

Baterije su tokom testiranja bez zagrevanja počele da formiraju „tanjire“ poslije 60 ciklusa, da bi se nakon zagrevanja uspjelo da se baterije napune čak 2.500 hiljade puta, a da se litijum „tanjiri“ ne formiraju. Iako još uvijek nije sigurno da bi ova tehnologija brzog punjenja mogla da se koristi u budućnosti, stručnjaci sa Penn State univerziteta veruju da će vreme punjenja uskoro uspeti da skrate na pet minuta.

Energetika.ba