Energetika.ba
Novosti

Bayraktar: Turska želi biti energetski nezavisna, transformacija u narednih 30 godina

Autor: Energetika.ba
Bayraktar: Turska želi biti energetski nezavisna, transformacija u narednih 30 godina

Ministar energetike i prirodnih resursa Turske Alparslan Bayraktar predstavio je viziju korištenja i razvoja lokalnih energetskih resursa, povećanja efikasnosti i smanjenja ovisnosti o energetima van granica Turske.

"Turska radi na postizanju energetske nezavisnosti i na velikoj transformaciji u narednih 30 godina", rekao je Bayraktar.

Ukazao je da će se Ankara fokusirati na razvoj nekoliko izvora energije kako bi zadovoljila svoje nacionalne potrebe.

"Turska je zemlja čija potražnja za energijom kontinuirano raste. Stoga je naš prvi prioritet osigurati sigurnost snabdijevanja na održiv način. Drugo, nažalost, kao što znate, Turska zavisi od vanjskih izvora u pogledu energije", rekao je Bayraktar.

Dodao je kako ova zemlja uvozi 70 posto primarnih energenata.

"Turska je danas 92 posto ovisna o stranim zemljama kada je u pitanju sirova nafta. Uvozimo 99 posto prirodnog gasa", dodao je.

Istakao je da su otkrića na području planine Gabar, kao i pretraživanja na drugim područjima, veoma vrijedna.

"Moramo zadovoljiti rastuću potražnju i moramo smanjiti ovisnost o vanjskim izvorima", rekao je Bayraktar, ističući da to mora biti učinjeno na najkonkurentniji mogući način, uz istovremeno fokusiranje na korištenje lokalnih resursa.

Drugi cilj je da Turska bude ugljično neutralna do 2053. godine, ponovio je.

Bayraktar je da borba protiv klimatskih promjena nije samo odgovornost ministarstva energetike, već su potrebne i promjene u svim oblastima, uključujući investicije, zapošljavanje i proizvodnju.

Turska ima ogroman resurs i potencijal u obnovljivim izvorima, naglasio je i dodao da obnovljiva energija može doprinijeti višestrukim oblastima, uključujući zadovoljenje sve veće potražnje za energijom u zemlji, smanjenje ovisnosti o stranim izvorima i smanjenje emisija za svoje ciljeve klimatskih promjena.

(Energetika.ba)