Energetika.ba
Novosti

Beč: Energetska efikasnost pomoću 'gigantskog kuhala'

Autor: Energetika.ba
Beč: Energetska efikasnost pomoću 'gigantskog kuhala'

U Beču se pored spalionice otpada "Spittelau" gradi novo "Power-to-Heat" postrojenje. Kao jedna vrsta "gigantskog kuhala za vodu", ovo postrojenje će od proljeća 2022. godine višak energije iz obnovljivih izvora pretvarati u toplotnu energiju, a njegov krov će se koristiti za urbano vrtlarstvo, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Na taj način se energija u potpunosti iskorištava i doprinosi stabilizaciji bečke mreže.

- Sistemi kao što je 'Power-to-Heat' su za zaštitu klime od posebnog značaja. Za vrijeme jakog vjetra turbine često generišu više energije nego što je u tom trenutku neophodno. Pomoću postrojenja će se pritiskom na dugme taj višak moći apsorbirati, pretvoriti u toplotu, pohraniti i distribuirati. Beč će se tada praktično zagrijavati snagom vjetra - objasnio je Michael Strebl, izvršni direktor bečke elektroprivrede Wien Energie.

Postrojenje će raspolagati sa dva protočna bojlera jačine pet megavati. Kada dođe do prekomjerne opskrbe u elektroenergetskoj mreži, višak energije se prenosi preko "Austrian Power Grid", kojeg postrojenje u roku od par minuta preuzima i koristi za zagrijavanje vode do 155 stepeni Celzijusa. Voda se zatim uvodi u mrežu za daljinsko grijanje kako bi zagrijala bečka domaćinstva.

Ovo je drugo po redu "Power-to-Heat" postrojenje u Beču. Prvo je pokrenuto 2017. godine. U skladu sa ostatkom građevine u Hundertwasser-stilu, na krovu novog "kuhala" uposlenici mogu saditi paradajz, papriku, začine i naravno odmarati, navodi se u saopćenju.

Energetika.ba / FENA