Energetika.ba
Novosti

Beč od jelki proizvodi električnu i toplotnu energiju

Autor: Energetika.ba
Beč od jelki proizvodi električnu i toplotnu energiju

Svake godine se u Beču prije Božića proda blizu 400.000 prazničnih jelki. Od danas se u gradu otvara gotovo 300 prodajnih mjesta. Jelke koje za vrijeme Božića i Nove godine ukrašavaju domove u Beču se poslije praznika termički obrađuju i koriste za proizvodnju struje i toplotne energije.

Na mnogobrojnim prodajnim mjestima austrijske prijestolnice drveće je dostupno u svim vrstama i veličinama - od domaće jele do danske smreke.

Na bečkim štandovima ukrasno drveće se obično može kupiti direktno od lokalnog proizvođača. U Beču se preferira obična jela zbog svoje jake boje i zbog relativno tupih iglica. Miris četinjača, međutim, izraženiji je u smreci.

Ukupno 294 prodajna mjesta bit će otvorena od 8 do 20 sati sve do 24. decembra. Pored jelki tu se prodaju i grmlje, grančice imele i ukrasi. Tržišni ured kontroliše raspodjelu prodajnih mjesta, reguliše cijene i poštivanje odobrene veličine.

Nakon praznika, od 27. decembra, Bečlije će imati na raspolaganju preko 500 sabirnih mjesta za odlaganje jelki, čime se bavi služba magistratskog odjela MA 48. Na ovaj način se u Beču ukrasna drvca odlažu još od 1990. godine.

Javno preduzeće "Wien Energie" koristi energiju dobivenu toplinskom obradom jelki za proizvodnju električne energije i opskrbu domaćinstava grijanjem. Energijom dobivenom obradom jelki se jedan mjesec dana može opskrbiti oko 1.060 domaćinstava strujom i oko 2.470 domaćinstava grijanjem.

Energetika.ba