Energetika.ba
Novosti

Beč: Predstavljeno prvo električno vatrogasno vozilo

Autor: Energetika.ba
Beč: Predstavljeno prvo električno vatrogasno vozilo

Vatrogasna brigada bečke energetske mreže "Wiener Netze" u upotrebu je uvela električno komandno vozilo. Kompanija je vozilu dala ime "Mona" po maskoti preduzeća, dami s pink kosom, Mona Netz.

-Drago mi je da kompanija ovim vozilom pored sigurnosti akcenat stavlja i na zaštitu okoliša- rekao je gradski vijećnik za javni prijevoz Peter Hanke. Naime, na krovovima "Wiener Netze" u Beču nalazi se preko 1.700 fotonaponskih modula putem kojih se vozilo napaja električnom energijom iz vlastite proizvodnje te na taj način doprinosi zaštiti klime.

Preduzeće se na ovaj način vraća najboljim praksama iz prošlosti. Zanimljiv je podatak da su u Beču prva vatrogasna vozila na električni pogon postojala i prije 100 godina, tada s motorom od 136 KS, dosegom od 100 km i vučnom masom od 1.000 kg.

Vatrogasna brigada preduzeća "Wiener Netze" osnovana je 1953. godine. Danas broji 23 profesionalno obučena dobrovoljna vatrogasca, 19 muškaraca i četiri žene. "Wiener Netze" na godišnjem nivou investira preko od 300 miliona eura u održavanje i proširenje energetske mreže koja je u funkciji za više od 2 miliona korisnika, saopćio je EUROCOMM.

Energetika.ba / FENA