Energetika.ba
Novosti

Beč: Pri kraju pilot-projekat saobraćanja električnih autobusa bez vozača

Autor: Energetika.ba
Beč: Pri kraju pilot-projekat saobraćanja električnih autobusa bez vozača

Pilot-projekat saobraćanja električnih autobusa bez vozača u javnom prijevozu u Beču završava 23. juna.

Tokom realizacije projekta, dva takva autobusa su od 6. juna 2019. godine, u bečkom okrugu Aspern Seestadt bila dio javnog prijevoza jednako kao i podzemna željeznica, saopćio je Eurocomm PR.

Povodom završetka projekta, Peter Hanke, član bečke vlade iz resora za finansije, privredu, rad, internacionalne odnose i javna preduzeća, kao i predstavnici istraživačkog projekta „auto.Bus - Seestadt“ još jednom su pozvali sve zainteresirane u Beču da se provezu ovim autobusima u posljednih par krugova.

Vožnja je i dalje besplatna, a autobusi još saobraćaju radnim danima od ponedjeljka do petka rutom od 2,2 kilometra.

Zbog pandemije, ograničen je broj putnika a oni su obavezni nositi FFP2-maske. Istovremeno mogu putovati do pet osoba iz jednog domaćinstva ili dvije iz različitih domaćinstava.

Iako budućnost autonomne vožnje još nije počela, to je u Beču i dalje glavna tema javnog gradskog prijevoza.

Bečki javni prijevoznik Wiener Linien, Austrijski tehnološki institut (AIT), Agencija za saobraćajnu sigurnost (KFV), organizacija za kontrolu kvalitete TÜV Austria, Siemens Mobility i francuski proizvođač autobusa Navya, u protekle dvije godine su provodili intenzivna istraživanja o novoj tehnologiji i pristupu u saobraćaju.

Rezultati projekta bit će predstavljeni javnosti krajem juna.

Energetika.ba / FENA