Energetika.ba
Novosti

Belgija odlučila zatvoriti svoje nuklearne elektrane do 2025. godine

Autor: Energetika.ba
Belgija odlučila zatvoriti svoje nuklearne elektrane do 2025. godine

Belgijska vlada postigla je dogovor kojim se potvrđuje da će se postojeće nuklearne elektrane u zemlji zatvoriti do 2025. godine.

Međutim, kao dio kompromisa, zemlja će nastaviti ulagati u nove tehnologije koje bi mogle dovesti do otvaranja manjih postrojenja, objavili su javni emiteri RTBF i VRT.

Koalicija od sedam stranaka oko ove teme se borila poslednjih sedmica, s tim da su se Zeleni nepokolebljivo zauzimali za to da se poštuje zakon iz 2003. godine o napuštanju nuklearne energije, dok su liberali s francuskog govornog područja za to da dva najnovija nuklearna reaktora ostanu otvorena.

Grupa ministara postigli su dogovor nakon razgovora koji su održani u četvrtak ujutro. Posljednje postojeće nuklearne elektrane zatvaraju se 2025. godine, objavili su lokalni mediji, u skladu sa zakonom iz 2003. godine.

RTBF je naveo da su se ministri složili da ulažu u ,,obnovljive i CO2 neutralne energije" - uključujući nuklearnu energiju nove generacije.

To bi podrazumijevalo usmjeravanje sredstava prema novim, manjim modularnim reaktorima, koji generiraju manje energije i lakše ih je kontrolirati u slučaju opasnosti.

Energetika.ba / FENA