Energetika.ba
Novosti

BiH - Švedska: Saradnja za održive pametne gradove u BiH

Autor: Energetika.ba
BiH - Švedska: Saradnja za održive pametne gradove u BiH

Saradnja za održive pametne gradove u BiH, bila je tema foruma koji je u Sarajevu organizirala Švedska privredna komora u BiH zajedno sa švedskom kompanijom NIBE koja je tržišni lider u Skandinaviji i vodeći evropski proizvođač toplotnih pumpi, te veliki zagovarač zelene tehnologije u svijetu.

Okvirni cilj današnjeg, jednog u nizu foruma, kako je za Fenu kazala predsjednica Švedske privredne komore u BiH Vernisa Rejhan-Ićindić, jeste da se razmjene znanja i iskustva o održivim rješenjima u energetskim sistemima u kontekstu klimatskih promjena kako bi se razvila i unaprijedila saradnja između BiH i Švedske u toj oblasti.

- Predstavnici kompanije NIBE ove sedmice borave u BiH zajedno sa članovima švedske kraljevske porodice. Na skupu učestvuju prezentatori iz Švedske i BiH i želimo da vidimo šta to možemo naučiti od Švedske, ali isto tako sagledati dokle smo stigli ovdje u BiH – dodala je Rejhan-Ićindić.

Direktor za međunarodne odnose NIBE-a Martin Forsen govorio je o tome kako ova kompanija i Švedska generalno vide budućnost pametnih gradova u BiH.

- NIBE je iskonska švedska kompanija koja svoje početke ima u oblasti koja se zove Skone i koja je postepeno rasla fokusirajući se na kvalitet. Smatram da ovi proizvodi mogu dobro da funkcionišu u BiH posebno uzimajući u obzir klimatske prilike ovdje i stoga želim više saznati kako ovdje funkcioniše vaša infrastruktura – kazao je Forsen.

Kada dođe do operacionalizacije, kako je dodao, onda sarađuju sa partnerima kao što je Termolux.

- Projekte koje smo radili dosada bili su veoma uspješni i zadovoljni smo saradnjom sa Termoluxom. Kada je riječ o projektima realiziranim u BiH radilo se o prilično inovativnim rješenjima sa klijentima koji cijene takav pristup – naveo je Forsen dodajući da su na forumu prisutni i inovativni investitori sa kojima žele produbiti saradnju u budućnosti.

Menadžer prodaje i odnosa sa klijentima u firmi Termolux Adis Hafizović predstavio je primjere implementiranih rješenja i proizvoda kompanije NIBE.

- Firma Termoluks ima sjedište u Banjaluci, na tržištu smo deset godina i ekskluzivni zastupnici firme NIBE. Drago nam je da imamo takvo partnerstvo jer se radi o ozbiljnoj firmi, a na nama je da taj njihov kredibilitet očuvamo na našim prostorima. Za ovih deset godina urađeno je mnogo ozbiljnih projekata – kazao je Hafizović.

Među ostalim, prezentirao je projekat realizovan sa Elektroprenosom BiH, u okviru kojeg je ugrađeno 11 jedinica zrak-voda toplotnih pumpi za grijanje objekta od pet hiljada kvadrata. Također, rade na velikom broju privatnih kuća, zdravstvenih ustanova, škola i drugih objekata u cijeloj u BiH.

- Načelno rečeno, što je veći objekt, veća je ušteda i investicija se prije isplati. Naš primarni cilj u Termoluxu, odnosno NIBE-u jeste da uđemo u što više objekata u BiH sa toplotnim pumpama i da smanjimo zagađenje, emisiju CO2, te doprinesemo očuvanju životne sredine - kazao je Hafizović za Fenu.

Energetika.ba