Energetika.ba
Novosti

BMW radi na električnom motociklu

Autor: Energetika.ba
BMW radi na električnom motociklu

Kada je njemačka kompanija BMW predstavila Vision DC Roadster u junu prošle godine, time je ujedno i poslala poruku da razmišlja o električnom motociklu, a sada je stigla i zvanična potvrda o proizvodnji.

Prošlog mjeseca je grupa novinara u Francuskoj imala priliku da se upozna s BMW-ovim E-Power električnim roadsterom, prototipom čije su komponente električnog pogona posuđene od hibridnih automobila. Cilj je bio pokazati potencijal BMW-ovog električnog pogona, ali su to mnogi shvatili i kao nagovještaj električnog motocikla.

Tada je šef razvoja BMW Motorrada Christoph Lischka kazao da će projekt ići u proizvodnju samo ako domet motocikla bude povećan na najmanje 200 km.

Šef BMW Motorrada dr. Markus Schram je u razgovoru za Cycle World bio mnogo optimističniji te je rekao da je moguće da se na tržištu u narednih pet godina pojavi električni motocikl. On je dodao da bi taj motocikl bio razvijen za "urbano okruženje".

Patent otkriva da BMW istražuje tehnologiju bežičnog punjenja za svoje električne motocikle i skutere, a to je pokazatelj ozbiljnosti kompanije da ojača svoju poziciju na polju električne mobilnosti.

BMW je 2016. godine postao jedan pod prvih velikana koji su predstavili električne dvotočkaše. Tada je u centru pažnje bio skuter C Evolution pa stoga iznenađuje činjenica da još uvijek čekamo na električni motocikl.

Energetika.ba