Energetika.ba
Zelena tranzicija

Bosna i Hercegovina uči iz bečkog iskustva proizvodnje vodika

Autor: Energetika.ba
Bosna i Hercegovina uči iz bečkog iskustva proizvodnje vodika
Bečko postrojenje za proizvodnju vodika koji koriste gradski autobusi - Foto: Wien Energie

Energija iz zelenog vodika predvodi u postizanju ciljeva klimatske neutralnosti te postaje sve popularnija širom svijeta.

Beč se ističe u proizvodnji održive energije, otvara prvo postrojenje ove vrste te dijeli svoja iskustva sa Bosnom i Hercegovinom.

Bečko energetsko preduzeće Wien Energie i bečko preduzeće za javni prijevoz Wiener Linien otvorili su postrojenje za proizvodnju zelenog vodika, sa snagom od tri megavata, koja dnevno može proizvesti do 1.300 kilograma zelenog vodika.

Novootvoreno postrojenje u Beču će služiti za opskrbu jedne autobuske linije energijom, čime će se povećati održivost javnog prijevoza. Riječ je o autobusima na vodikov pogon, a dnevno proizvedena količina vodika će biti dovoljna za 60 autobusa.

Tema proizvodnje i primjene zelenog vodika postaje sve aktuelnija u Bosni i Hercegovini. U svrhu razvoja strategije i sakupljanja iskustva, predstavnici nadležnih državnih i entitetskih institucija Bosne i Hercegovine posjetili su novo bečko postrojenje za proizvodnju vodika u gradskom okrugu Simmering.

Studijska posjeta je organizovana u okviru projekta "Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu niskougljičnog urbanog razvoja #URBANLED" kojeg finansira GEF, a implementira UNDP u Bosni i Hercegovini.

Prisustvovali su članovi Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstva okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Ministarstva za poslovno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS te Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove Vlade Brčko distrikta.

Cilj projekta je upoznati predstavnike institucija s inovativnim praksama niskougljičnog urbanog razvoja i strategijom dekarbonizacije koju provodi bečko komunalno preduzeće Wiener Stadtwerke.

"Imali smo priliku upoznati se s nekim od najinovativnijih tehnoloških dostignuća u oblasti zaštite životne sredine, posebno imajući u vidu postrojenje za korištenje tehnologije hidrogena u gradskom saobraćaju te moderne i ekološki prihvatljive spalionice otpada. Impresionirani smo efikasnošću i održivošću ovih sistema", izjavio je Mirza Hujić, pomoćnik ministra iz Sektora za vodne resurse, turizam i zaštitu okoliša pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, u pogledu budućih planova za Bosnu i Hercegovinu u oblasti unapređenja zaštite životne sredine, fokus će usmjeriti na intenziviranje saradnje s međunarodnim partnerima, u prvom redu s Evropskom unijom, uključujući i Austriju.

"Naš EU put i ciljevi klimatske neutralnosti podrazumijevaju uvođenje tehnologija koje koriste obnovljive izvore energije, poput hidrogena, čime će se dugoročno doprinijeti smanjenju emisija štetnih gasova i očuvanju prirodnih ljepota naše zemlje", dodaje Hujić.

Zeleni vodik se u Beču proizvodi iz zelene energije, što znači da se za njegovu proizvodnju koristi samo električna energija iz obnovljivih izvora energije kao što su Sunce, vjetar i voda. Beč do 2030. namjerava postati centralno čvorište za vodik u istočnoj Austriji, što je velik korak u ostvarivanju bečkog klimatskog plana i postizanju klimatske neutralnosti do 2040. godine.