Energetika.ba
Novosti

Branković: Nakon akciza zamah cestogradnje, nema poskupljenja, a gorivo jeftinije

Autor: Energetika.ba
Branković: Nakon akciza zamah cestogradnje, nema poskupljenja, a gorivo jeftinije

Zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH Nedžad Branković je povodom drastičnog pada cijena goriva na svjetskom i bosanskohercegovačkom tržištu, podsjetio na destruktivne pokušaje dijela zastupnika da obore set zakona o akcizama i spriječe projekte izgradnje cesta i autoputa u FBiH.

- Sjetimo se da su zastupnici, koji su blokirali set zakona o akcizama, najavljivali apokaliptične scenarije po kojima je trebalo da sve robe u BiH poskupe iznad granica podnošljivosti. Na kraju ništa nije poskupilo, a gorivo je pojeftinilo i do 25 feninga. Da su kojim slučajem zastupnici-populisti oborili set zakona o akcizama, danas u Federaciji ne bismo imali nijedno gradilište na autoputu i brzim cestama. Da smo ih slušali danas bismo imali pad, umjesto rasta ekonomije - ustvrdio je Branković.

Zato oni koji su tada rušili akcize, izmišljajući apokaliptične scenarije, ističe on, moraju snositi punu političku odgovornost, jer je vrijeme pokazalo da su svjesno pokušali nanijeti štetu državi.

- Zahvaljujući sredstvima prikupljenim od akciza, Vlada FBiH je pokrenula brojne projekte. Samo na prošloj sjednici, Vlade FBiH usvojen je program cestogradnje koji iznosi 100 miliona KM, a uključuje radove na brzoj cesti Lašva - Nević Polje, brzoj cesti Prača - Goražde, južnoj obilaznici oko Mostara, poddionici Šićki Brod - Đurđevik na trasi ceste Tuzla - Sarajevo, dionici Stup - Buča Potok na gradskoj cesti u Sarajevu i dr. Trenutno se intenzivno radi na izgradnji poddionicama Počitelj - Zvirovići i Buna - Počitelj, a nedavno je Vijeće ministara potpisalo sporazum sa Evropskom investicionom bankom kojim se osigurava 140 miliona eura za izgradnju dionice Poprikuša-Nemila i dijela dionice Tarčin - Ivan, uključujući izgradnju tunela Ivan i dva vijadukta - navodi u saopćenju Branković.

To su samo, kaže, neki od projekata, koji su pokrenuti, zahvaljujući usvajanjem seta zakona o akcizama, jer tim zakonskim rješenjem otvoreno je prikupljanje domaćih sredstava, ali i otvoren put dobrim kreditnim aranžmanima sa evropskim institucija u svrhu cestogradnje.

- Očekujemo od implementatora ovih sredstava da vode računa, poštujući visoke profesionalne standarde, o načinu utroška ovih sredstava i korisnim učincima ulaganja u korist građana BiH - zaključuje Branković.

Energetika.ba / FENA