Energetika.ba
ključ buduće ekonomije

Britanci zainteresovani za srpski litijum

Autor: Energetika.ba
Britanci zainteresovani za srpski litijum
Foto: Arhiv

Litijum je ključ svake buduće ekonomije, jer je ključan u sastavu svake e-baterije, rekao je ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Edward Ferguson, u intervjuu za Novu ekonomiju.

- Srbija ga ima, i to u velikim količinama i odličnog kvaliteta i to je zaista izvanredna prilika za Srbiju. Znam da postoji zabrinutost u vezi sa rizikom po okolinu. Svako rudarenje sa sobom nosi ovaj rizik, ali je isto tako moguće i upravljati tim rizicima - kaže Ferguson i dodaje da je Velika Britanija u procesu otvaranja svog prvog rudnika litijuma u Kornvolu, koji je takođe jedan od najlepših i najživopisnijih krajeva jugozapadne Engleske.

- Ovaj rudnik će svakako raditi po najvišim ekološkim standardima. U Engleskoj je projekat rudarenja litijuma potpomognut od strane države, finansira ga britansko Ministarstvo finansija, a izvodi kompanija Cornish Lithium PLC. Rio Tinto je kompanija registrovana u Britaniji, sa sedištem u Londonu, i mi smo naravno zainteresovani za to šta će se desiti sa njihovim projektom u Srbiji. Bilo je mnogo priča koje nisu sve zasnovane na činjenicama. Bitno je razdvojiti činjenice od fikcije kada se govori o ovako važnim i teškim odlukama: koje su prilike, a koji su rizici kada su određeni projekti u pitanju - kaže Ferguson.

Na konstataciju da Evropljani pregovaraju sa srpskim političarima o litijumu i pitanje da li je i Vlada Britanije u nekim sličnim pregovorima kaže da je "pred novom srpskom vladom važna odluka i mi smo očigledno vrlo zainteresovani za postizanje sporazuma", prenosi Ekapija.

- Ako srpska vlada odluči da nastavi sa ovim projektom, mi ćemo uraditi šta možemo sa naše strane da osiguramo uspešnost ovog projekta, koji će pomoći srpskoj ekonomiji da raste i da osigura poziciju Srbije u samom srcu procesa evropske zelene tranzicije. Istovremeno, ovaj projekat može doneti najviše ekološke standarde i ekonomski pomoći stanovništvu Loznice i dolini Jadra - navodi Ferguson.