Energetika.ba
Nova gornja granica

Britanska domaćinstva suočena s rastom računa za energiju zbog rata u Ukrajini

Autor: Energetika.ba
Britanska domaćinstva suočena s rastom računa za energiju zbog rata u Ukrajini
Gas / Ilustracija

Britanski energetski regulator Ofgem u petak je povećao gornju granicu cijena za račune za energiju u domaćinstvima za 10% od 1. oktobra, na godišnji nivo od 1.717 funti (2.250,64 dolara), što je porast koji se pripisuje teškim vremenskim uvjetima i sukobima poput rata u Ukrajini.

„Na kraju, povećanje cijena koje danas najavljujemo rezultat je naše ovisnosti o nestabilnom globalnom tržištu plina koje je previše podložno nepredviđenim međunarodnim događajima i akcijama agresivnih država,“ rekao je izvršni direktor Ofgema Jonathan Brearley.

„Svjesni smo da će ovo povećanje gornje granice cijena biti izuzetno teško za mnoga domaćinstva,“ dodao je Brearley.

Petkovo povećanje od 10% za tipično domaćinstvo koje koristi dualno gorivo bilo je nešto iznad prognoza analitičara. Energetska konsultantska firma Cornwall Insight rekla je u ponedjeljak da se očekivalo da će granica porasti za 9% zbog cijena na veleprodajnom tržištu plina i električne energije, koje su se oporavile u posljednjih nekoliko mjeseci.

„Iako su se cijene donekle stabilizirale u odnosu na prethodne dvije godine, tržište se još uvijek nije potpuno oporavilo od energetske krize i utjecaja ruske invazije na Ukrajinu,“ navela je ova konsultantska firma.

Ministar energetike Ed Miliband rekao je da je porast direktna posljedica onoga što je opisao kao "neuspješnu energetsku politiku" koju je vlada Laburističke stranke naslijedila od Konzervativne partije.

On je rekao da je ta politika ostavila zemlju "na milost i nemilost međunarodnim tržištima plina koja kontroliraju diktatori."

Cornwall Insight je naveo da bi trebalo uvesti mjere za zaštitu ranjivih kategorija stanovništva od rastućih računa za energiju, te da je dugoročno potrebno preći na održivu, domaće proizvedenu energiju kako bi se smanjila ranjivost Britanije na međunarodne šokove.

„Iako ne očekujemo povratak na ekstremne cijene iz posljednjih godina, malo je vjerojatno da će se računi vratiti na ono što se nekada smatralo normalnim,“ rekao je Craig Lowrey iz Cornwall Insight-a.

Britanija je uvela gornju granicu cijena energije za potrošače 2019. godine. Prosječni trošak dostigao je vrhunac od 4.279 funti u januaru 2023. godine, kada je ruska invazija na Ukrajinu izazvala šokove na energetskim tržištima.

Simon Francis, koordinator koalicije End Fuel Poverty, rekao je da su računi za energiju i dalje 65% viši nego prije krize.