Energetika.ba
Novosti

Brnabić i Orban: Energetsko povezivanje za još bolju ekonomsku saradnju

Autor: Energetika.ba
Brnabić i Orban: Energetsko povezivanje za još bolju ekonomsku saradnju

U ekonomiji energetika ima ključan značaj, i važno je da u tom segmentu Srbija i Mađarska budu dobro povezane, ocijenili su premijeri dvije zemlje Viktor Orban i Ana Brnabić, koja je pozvala mađarske privrednike da investiraju u Srbiju.

Govoreći na poslovnom forumu Mađarska - Srbija, premijerka Brnabić pozvala je PKS, koja je pokrenula inicijativu za regionalno ekonomsko povezivanje i formirala regionalnu komoru u Trstu, da to povezivanje što vise proširi na Mađarsku.

Iako, kaže, zna da je filozofija da se povezuju zemlje koje tek treba da postanu članice EU, mogli bismo da imamo benefite od bržeg i boljeg povezivanja sa Mađarskom.

Ona je ukazala da najveća privredna saradnja jeste u oblasti energetike, koja je u ovom trenutku, geostrateški interes Srbije, “kao i svake ozbiljne zemlje u sijvetu” - da bude što više energetski održiva, nezavisna.

Srpska premijerka je zahvalila Mađarskoj na podršci i na tome što, kako je rekla, u teškim trenucima nije dovela u pitanje snabdjevanje gasom.

“Očekujem da se naša gasna interkonekcija još ojača, da kapaciteti budu još veći i da razgovaramo o dodatnim ugovorima u vezi sa skladištima gasa”, naznačila je Brnabić.

Ukazala je da je sa mađarskim partnerima razgovarala i oko diversifikacije izvora gasa.

- Mađarska ima jednu pametnu, dobro osmišljenu strategiju i sa Rumunijom razmišlja o dodatnim izvorima gasa iz te zemlje. Ono što je za Srbiju važno kao ozbiljnu zemlju, realno je „diversifikacija, diversifikacija, diversfikacija“. Moramo da uradimo nešto što će nama donijeti dodatnu energetsku sigurnost i nezavisnost, a to je za nas gasni interkonektor sa Bugarskom, ali i dodatni kapaciteti prema Mađarskoj - kazala je ona.

Kako je rekla, to jedini način da povećamo našu energetsku sigurnost. Sa Mađarskom, prema njenim riječima, radimo i u pravljenju zajedničkog energetskog tržišta, prenosi Tanjug.

Ona je ponovila da je Srbija za četiri godine vanredne napore da promijeni ekonomsku sliku, smanji javnu potrošnju, finansijski se konsoliduje, tako da danas ima zdravu ekonomiju i osnove za novi rast.

Energetika.ba