Energetika.ba
Novosti

Broj radnih mjesta u sektoru obnovljivih izvora energije prekoračio 10 miliona

Autor: Energetika.ba
Broj radnih mjesta u sektoru obnovljivih izvora energije prekoračio 10 miliona
Industrija obnovljive energije doživljava procvat i prošle je godine otvorila čak 500 tisuća novih radnih mjesta, čime je njihov ukupan broj prvi puta premašio deset milijuna, izvijestila je Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA).

Ukupno je zahvaljujući obnovljivim izvorima energije do kraja prošle godine kreirano 10,3 milijuna radnih mjesta, što predstavlja povećanje od 5,3 posto u odnosu na kraj 2016., pokazuje izvješće agencije sa sjedištem u Abu Dhabiju, objavljeno u utorak.

Rezultati pokazuju da vlade širom svijeta danas smatraju energiju iz obnovljivih izvora "nosivim stupom gospodarskog rasta s niskim ugljičnim emisijama", zaključuje izvršni direktor agencije Adnan Z. Amin.

"Ti podaci u osnovi podupiru našu analizu prema kojoj isključivanje ugljika iz globalnog energetskog sustava može poduprijeti rast globalnog gospodarstva i kreirati 28 milijuna radnih mjesta u tom sektoru do 2050. godine", istaknuo je dužnosnik IRENA-e.

Prošle je godine daleko najviše novih radnih mjesta u tom sektoru otvoreno u Kini, Brazilu, Sjedinjenim Državama, Indiji, Njemačkoj i Japanu - čak 70 posto.

U odnosu na 2012. ukupan broj radnih mjesta u sektoru obnovljivih izvora energije povećan je za 47 posto, a više od 60 posto koncentrirano je u Aziji, i to uglavnom u Kini, pokazuje izvješće agencije.

Na kraju prošle godine sektor obnovljivih izvora zapošljavao je u Kini ukupno 3,88 milijuna radnika, 12,1 posto više nego u godini ranije. Udio Kine u ukupnom broju radnih mjesta u tom sektoru iznosio je 38 posto.

Smatra se da je širenje sektora obnovljive energije ključno za ostvarivanje ciljeva globalnog pakta o borbi protiv posljedica promjene klime na Zemlji, sklopljenog krajem 2015. godine u Parizu.

Da bi se rast prosječne temperature na Zemlji sveo ispod dva stupnja Celzija, udio obnovljivih izvora u globalnom energetskom sektoru mora se udvostručiti do 2030. godine, naglašavaju u agenciji.

"Ulaganja moraju porasti s nekih 305 milijardi dolara u 2015. na prosječnih 900 milijardi dolara godišnje u razdoblju od 2016. do 2030.", poručili su prošle godine iz IRENA-e.

Ističu ujedno da je energija iz obnovljivih izvora u međuvremenu drastično pojeftinila zahvaljujući razvoju tehnologije u posljednje vrijeme.

Energetika.ba