Energetika.ba
Novosti

Čavić tvrdi da se ponovo priprema prodaja prijedorske 'Ljubije' Izraelcima

Autor: Energetika.ba
Čavić tvrdi da se ponovo priprema prodaja prijedorske 'Ljubije' Izraelcima

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić potvrdio je danas da Investiciono-razvojna banka (IRB) RS-a vrši određene pripreme za prodaju državnih akcija u Rudniku željezne rude “Ljubija” Prijedor na Banjalučkoj berzi.

Vlada je dala saglasnost na taj posao, a kako kaže, ne može se miješati u dalji postupak.

-Očekujemo da će ova aktivnost biti uspješna i da će IRBRS-a provesti cijeli postupak, a da li će biti ponuđača, u ovom trenutku ne možemo govoriti, jer na to nema pravo da utiče ni Vlada, niti resorno ministarstvo - rekao je on.

Đokić je podsjetio da je Vlada RS-a ranije ovo preduzeće “skinula” s liste strateških preduzeća, jer se, kaže, više ne bavi rudarskom proizvodnjom.

Resorni ministar je ovo odgovorio na pitanje poslanika NDP-a Dragana Čavića, koji kaže da je besmisleno tvrditi da Rudnik željezne rude “Ljubija” nema pravo na ekspolataciju uglja, ukoliko se istovremeno ne kaže da su i vlasnici 49 posto kapitala “Arcelor mittala” Prijedor, koji se bavi eksploatacijom.

-Namještate posao jednom čovjeku pet godina, iz nepostojeće firme 'Israeli Investment Group', što je protiv interesa RS-a - optužio je Čavić vlast u RS.

Energetika.ba / FENA