Energetika.ba
Novosti

Češka više ne zavisi od ruskog goriva za nuklearne elektrane

Autor: Energetika.ba
Češka više ne zavisi od ruskog goriva za nuklearne elektrane

Češka više ne zavisi od goriva za nuklearne elektrane iz Rusije, a od naredne godine, kad se potroše zalihe, elektranama Dukovani i Temelin isporučivaće ga američka kompanija Vestinghaus.

"Za Češku je strateško pitanje da se oslobodi zavisnosti od isporuka iz Rusije. Preduzimamo korake da u Temelinu i Dukovanima ne zavisimo od ruskog goriva. Istovremeno imamo dovoljne zalihe da možemo da pređemo na drugo gorivo", rekao je češki premijer Petr Fijala.

Dosad se smatralo da za reaktore proizvedene u vrijeme SSSR, kakav je u starijoj češkoj nuklearnoj elektrani Dukovani, ne postoji zamjena za rusko gorivo ali rješenje je obezbijedila američka kompanija Vestinghaus.

"Ugovor sa Vestinghausom biće minimalno na sedam godina. Posao je vrijedan stotine miliona evra u preračunu. Američko gorivo je kompatibilno sa ruskim. Razlikuje se samo u nekim tehničkim detaljima", kazao je novinskoj agenciji ČTK direktor nuklearnog sektora elektrokompanije ČEZ Bohdan Zronek.

Naučnik iz oblasti nuklearne energetike Radek Škoda rekao je da rusko gorivo nešto bolje ali da je i američko bezbjedno i provjereno s tim da će cijena za promjenu isporučioca biti nešto skuplje gorivo sa neznatno lošijim parametrima.

Rusko preduzeće TVEL, iz državnog holdinga Rosatom, snabdijevalo je nuklearnim gorivom elektranu Dukovani od početka rada, skoro 40 godina, posljednja zamjena obavljena je već poslije napada Rusije na Ukrajinu a ugovor je prestao da važi pošto Prag prošle godine nije potpisao aneks za njegovo produženje.

Za moderniju nuklearnu elektranu Temelin na granici sa Austrijom koja ima hibridnu rusko-američku tehnologiju od početka 2024. godine gorivo će isporučivati Vestinghaus zajedno sa francuskim preduzećem Framatom.

Vestinghaus je takođe zainteresovan za tender za izgradnju novog bloka u nuklearnoj elektrani Dukovani koji bi trebalo da bude pušten u rad 2036. godine.

Energetika.ba