Energetika.ba
Novosti

CIGRE BiH: Kinezi i Amerikanci dolaze u Neum

Autor: Energetika.ba
CIGRE BiH: Kinezi i Amerikanci dolaze u Neum

Konzorcij China Gezhouba Group Co Ltd. (CGGC - lider) i Guandong Electric Power Design Institute (GEDI) iz Kine, akteri u projektu izgradnje bloka sedam u termoelektrani Tuzla, pozvani su da na 14. Savjetovanju bosanskohercegovačkih elektroenergetičara u Neumu prezentiraju ovaj projekat i odgovore na pitanja domaćih stručnjaka. Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) Edhem Bičakčić izrazio je očekivanje da će poziv biti prihvaćen te zadovoljstvo što će na ovaj način biti razjašnjena brojna pitanja koja se postavljaju u vezi sa realizacijom najznačajnijeg investicionog poduhvata u elektroenergetici BiH u posljednjih nekoliko decenija.

Također je najavio da će na savjetovanju, čije je održavanje planirano za sredinu oktobra ove godine, po prvi put učestvovati u svijetu poznata američka kompanija General Elecric u čijem se proizvodnom programu nalaze i generatiro za elektrane kao i druga potrebna oprema. General Electric će u Grand hotelu Neum, tokom održavanja savjetovanja imati svoj izložbeno-informativni štand te prezentirati bezbroj novih tehničkih rješenja.

Ured Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE u Sarajevu saopštio je da je zaključen rok za slanje prijava stručnih referata koji će biti prezentirani u Neumu pred oko 500 domaćih i stranih učesnika. Pojedinci i grupe autora za 14. savjetovanje prijavili su oko 150 referata iz 16 stručnih oblasti.

Od ranije je poznato da će glavne teme savjetovanja biti : projekcija razvoja energetskog sektora do 2050.godine; tranzicija ovog serktora od uglja do obnovljivih izvora; iskustva vjetroelektrane Mesihovina; berza i organizovano tržište energije te elektromobilnost i njen uticaj na razvoj elektroenergetskog sektora.

Energetika.ba