Energetika.ba
Novosti

CIGRE Paris - U fokusu čista energija

Autor: Energetika.ba
CIGRE Paris - U fokusu čista energija

Istaknuti svjetski istraživač u oblasti elektroenergetike Michael Augonnet (Francuska) izabran je za predsjednika Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) na virtualnoj sjednici Administrativnog vijeća te organizacije.

Na funkciju potpredsjednika za finansije izabran je Michael Heyeckiz (SAD), a u radu sjednice, kao član ovog vijeća, aktivno je učestvovao i Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

Kako je za Fenu rekao Bičakčić, osim izborom predsjednika Vijeće se bavilo problemima finansiranja CIGRE u okolnostima uzrokovanim Covidom-19, održivosti CIGRE, pripremama za 48. zasjedanje CIGRE Pariz te tehničkim pitanjima, kao što je članstvo u studijskim komitetima, organizacija savjetoavanja i simpozijuma i formiranjem ad-hoc grupe za “zeleni vodonik”. Još jednom je istaknuto da će Sarajevo 2023. godine biti domaćin 141. Sjednice Administrativnog vijeća CIGRE Paris.

Pojašnjavajući značaj rasprave o zelenom vodoniku kao sve izvjesnijom budućnosti svjetske energetike Bičakčić je rekao da zeleni vodonik nastaje elektrolizom, korištenjem električne energije dobijene iz vjetroelektrana i solarnih elektrana.

- On može doprinijeti postizanju zacrtanih klimatskih ciljeva, posebno u industriji i transport, te proizvodnji toplotne i električne energije. Vodonik je čisti izvor energije, jer nijedan štetni produkt ne ispušta u atmosferu. Istovremeno, doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova. Zeleni vodonik je budućnost svjetske energetike, jer se njime rješava pitanje proizvodnje i skladištenja čiste energije - dodao je predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE.

Ovogodišnje 48. zasjedanje CIGRE putem online platforme započinje ceremonijom otvaranja u ponedjeljak, 24. augusta kada se očekuje obraćanje novog predsjednika CIGRE, nakon čega slijede prezentacije i diskusije po referatima (774 referata od kojih su dva iz Bosne i Hercegovine), a trajat će devet dana.

Energetika.ba