Energetika.ba
Novosti

Cijene nafte prešle 96 dolara

Autor: Energetika.ba
Cijene nafte prešle 96 dolara

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima iznad 96 dolara, potaknute naznakama ograničene ponude u SAD-u i očekivanjima pojačane potražnje za gorivom u Kini tokom blagdana.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokovima isporuke u studenom bila nakon podneva viša za 88 centi nego na završetku jučerašnje trgovine i iznosila je 96.26 dolara. Aktivnije se trgovalo barelima s rokovima isporuke u decembru po 97 centi višoj cijeni, od 94.07 dolara.

Na američkom tržištu barel je bio u plusu 1.31 dolar i njime se trgovalo po 93.02 dolara.

Trgovci su se na kraju sedmice fokusirali na naznake ograničene ponude u SAD-u. Zalihe u spremnicima u Cushingu, odakle se isporučuje nafta kupljena terminskim ugovorima na američkom tržištu, već su na najnižoj razini od jula prošle godine.

"Daljnji pad spustio bi ih na kritičnu razinu, što bi moglo otežati njihovo crpljenje (iz spremnika - op. ur.)", objašnjava Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Potporu cijenama pružaju i procjene da će potražnja za gorivom u Kini ojačati tijekom sedmodnevnih praznika koji počinju u petak.

"(Pojačana) putovanja u inozemstvo tokom praznika u Zlatnom tjednu potiču kinesku potražnju za naftom", napisali su analitičari ANZ-a u bilješci klijentima.

Očekuje se da će potražnju poduprijeti i domaća putovanja. Podaci iz Umetripove aplikacije za letove pokazuju da je prosječan broj rezerviranih dnevnih letova za petinu veći nego u Zlatnoj sedmici u pretpandemijskoj 2019.

Rusija u međuvremenu razmatra uvođenje kvota za izvoz goriva ako privremena zabrana izvoza ne postigne željeni učinak i cijene na domaćem tržištu ne padnu. Cijene ruskog benzina i dizela blago su u petak pale na Međunarodnoj robnoj berzi u Sankt Peterburgu.

Ekonomisti koje je Reuters anketirao u petak prognoziraju da će barel u Londonu u četvrtom tromjesečju u prosjeku stajati 89.85 dolara te 86.45 dolara u 2024. godini.

Najviše će na cijene do kraja godine utjecati smanjenje opskrbe iz Saudijske Arabije i Rusije, ali njihov rast prema 100 dolara po barelu mogli bi zakočiti nepovoljni makroekonomski trendovi, napisali su analitičari.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak poskupio 40 centi, na 97.48 dolara.

(Energetika.ba)