Energetika.ba
Plin 67 posto skuplji

Cijene plina i struje u Njemačkoj značajno porasle nakon rata u Ukrajini

Autor: Energetika.ba
Cijene plina i struje u Njemačkoj značajno porasle nakon rata u Ukrajini
Foto: Unsplash

Računi za plin i struju za domaćinstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. znatno viši nego prije rata u Ukrajini, uprkos padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci tamošnjeg ureda za statistiku.

Prosječna cijena plina za domaćinstva, prenosi Hina, iznosila je u periodu od juna do decembra 11,41 eurocent po kilovatsatu i bila je niža za 6,9 posto nego u prvoj polovini godine.

U odnosu na drugu polovinu 2021. godine, u periodu prije početka rata u Ukrajini, viša je za čak 67,1 posto, uprkos vladinom cjenovnom limitu.

Cijene uključuju limite koji su bili na snazi do kraja prošle godine. Vlada je ograničila njiihov rast kako bi rasteretila građane, podsjeća novinska agencija dpa.

Plin za ostale potrošače, uključujući kompanije i državnu upravu, u drugoj polovini prošle godine u prosjeku je koštao 6,73 centa po kilovatsatu, kada se izuzmu porez na dodanu vrijednost i ostali nameti, što ga čini za 12,5 posto jeftinijim nego u šest mjeseci prije toga.

U odnosu na drugu polovinu 2021. godine plin je za tu kategoriju potrošača bio skuplji 45,4 posto, prenose Financije hr.

Struja ih je pak stajala u prosjeku 20,35 centi po kilovatsatu i bila je jeftinija za 1,7 posto nego u periodu od januara do jula.

U odnosu na drugu polovinu 2021. godine bila je skuplja za 22,2 posto.