Energetika.ba
Ministar energetike

Cilj Turske da postane jedan od pet najvećih proizvođača rijetkih zemnih metal

Autor: Energetika.ba
Cilj Turske da postane jedan od pet najvećih proizvođača rijetkih zemnih metal
Foto: Agencije

Turska ima za cilj povećati svoju proizvodnju rijetkih zemnih elemenata i svrstati se među prvih pet proizvođača u svijetu, izjavio je ministar energetike i prirodnih resursa Turkiye Alparslan Bayraktar u utorak.

Posjetio je da je objekat za upravljanje rijetkim zemnim elementima u centralnoj provinciji Eskisehir.

Turska je otkrila drugo najveće svjetsko nalazište rijetkih zemnih elemenata u Eskisehiru 2022. godine.

Bayraktar je potvrdio ležište od oko 690 miliona tona rude na lokaciji, gdje je uspostavljena prva faza pilot postrojenja.

Na osnovu preliminarnih rezultata Bayraktar je rekao da će biti izgrađen industrijski pogon koji će u početku godišnje prerađivati 1.200 tona rude, a kasnije prerađivati 570.000 tona rude i 10.000 tona oksida rijetkih elemenata.

Ako bude uspješna s ovom stopom proizvodnje, Bayraktar je rekao da će Turska biti među pet najvećih proizvođača na svijetu”.

"Ovo će nas dovesti do veoma važne tačke u našoj industriji, posebno za naša električna vozila, kao i u tehnologijama obnovljivih izvora energije, i postaćemo važan dobavljač za mnoge zemlje u svijetu za pristup ovim sirovinama i rijetkim zemnim elementima", rekao je.

Rijetki zemni elementi, poznati i kao "industrijsko zlato", su grupa od 17 hemijskih elemenata i jedan su od nezamjenjivih elemenata novih tehnologija.

Kina isporučuje preko 61 posto svjetskih rijetkih zemnih elemenata i drži otprilike dvije trećine rijetkih metala i minerala u svijetu, prema Statisti, njemačkoj online platformi za prikupljanje i vizualizaciju podataka.