Energetika.ba
Novosti

Daimler kupuje baterije za električna vozila za 20 mlijardi eura

Autor: Energetika.ba
Daimler kupuje baterije za električna vozila za 20 mlijardi eura

Kompanija Dimler planira kupovinu baterijskih ćelija u vrijednosti 20 milijardi eura do 2030. godine u okviru priprema za masovnu proizvodnju hibridnih i električnih vozila, saopštio je danas njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz, koji posluje u sastavu Dimlera.

Ova kompanija je jedan od mnogobrojnih njemačkih proizvođača automobila koji rade na ogromnom širenju u sektoru električnih vozila, imajući u vidu da su evropski regulatori donijeli stroge propise o emisiji toksičnih gasova iz dizelaša, izvještava Rojters.

"Kupovinom baterijskih ćelija u vrijednosti većoj od 20 milijardi eura sistemski sprovodimo transformaciju za električnu budućnost naše kompanije", izjavio je glavni izvršni direktor Diter Zeče.

Iz Dimlera nisu željeli da kažu koji će dobavljači dobiti ugovore.

Kompanija već ima ugovore o nabavkama baterijskih ćelija sa korejskim firmama SK Inovejšen i LG Kem i sa kineskIm dobavljačem Kontemporari Ampereks Tehnolodžijem, budući da planira da do 2022. izbaci na tržište 130 električnih i hibridnih vozila, pored električnih kombija, autobusa i kamiona.

Energetika.ba