Energetika.ba
Novosti

Danska gradi zeleni otok, osigurat će energiju za tri miliona evropskih domaćinstava

Autor: Energetika.ba
Danska gradi zeleni otok, osigurat će energiju za tri miliona evropskih domaćinstava
Danska je u četvrtak odobrila plan gradnje umjetnog otoka u Sjevernom moru koji će proizvoditi i skladištiti dovoljno „zelene“ energije za pokrivanje potreba tri miliona evropskih domaćinstava.

Otok će se graditi 80 kilometara od zapadne obale Danske, u početnoj će etapi biti površine 18 nogometnih igrališta i trebao bi primiti prve stanovnike negdje 2033. godine.

Bit će povezan sa stotinama vjetroelektrana na moru, opskrbljivat će strujom domaćinstva i paralelno isporučivati ‘zeleni’ vodik brodarima, aviokompanijama i logističkim kompanijama.

Projekt vrijedan 33,87 milijardi dolara

Zajedno s okolnim vjetroelektranama imat će početnu snagu od tri gigavata, a stajat će oko 210 milijardi danskih kruna (33,87 milijardi dolara).

Evropska unija nedavno je predstavila planove transformacije elektroenergetskog sistema, prema kojima bi za deset godina većinu struje trebala proizvoditi iz obnovljivih izvora i povećati kapacitete vjetroturbina na moru za 25 puta do 2050.

“Ovo je uistinu veliki trenutak za Dansku i za globalnu zelenu tranziciju”, rekao je ministar energetike Dan Jørgensen na brifingu za novinare.

Evropski potencijal za korištenje energije vjetra na moru

“(Otok) će dati veliki doprinos realizaciji ogromnog evropskog potencijala za korištenje energije vjetra na moru”, rekao je danski ministar.

Umjetni otok važan je dio danskog pravno obavezujućeg cilja smanjenja emisije stakleničkih plinova za 70 posto do 2030. u odnosu na nivo iz 1990. godine, koji spada među najambicioznije u svijetu.

Nordijska zemlja ima prirodne uslove, uključujući potrebnu snagu vjetrova, i bila je pionir u razvoju kapaciteta za proizvodnju struje iz energije vjetra na kopnu i na moru. Prva je u svijetu izgradila farmu vjetroelektrana na moru, prije gotovo 30 godina.

U decembru 2020. odlučila je obustaviti istraživanja nafte i plina u svojem dijelu Sjevernoga mora.

Energetika.ba