Energetika.ba
Novosti

Đokić: Cijena goriva u BiH realno opterećena dodatnim dažbinama

Autor: Energetika.ba
Đokić: Cijena goriva u BiH realno opterećena dodatnim dažbinama

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić, izjavio je danas da je cijena goriva u BiH realno opterećena dodatnim dažbinama, te smatra da ona može biti smanjena.

Đokić je pojasnio da treba ozbiljno analizirati koje bi dažbine mogle biti smanjene putem politike koju treba da provode nadležna ministarstva zadužena za oblast trgovine.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i entitetska ministarstva treba da koordiniraju aktivnosti i utiču na sve distributere u BiH da cijene ujednače, stave pod kontrolu i smanje, prenosi Srna.

"Mislim da se one mogu smanjiti s tim da se ključne odluke koje su ranije donesene i u funkciji su podrške razvoju infrastrukture u oblasti saobraćaja ne treba dovoditi u pitanje, ali ima drugih nameta koji se mogu smanjiti", rekao je Đokić novinarima u Foči, komentarišući najavljene proteste vozača u BiH zbog povećanja cijene goriva.

On je ukazao i na potrebu kontrole politike cijena i politike uvoza goriva, te istakao kako se u BiH puno toga uvozi na načine za koje neki govore da je to spornog kvaliteta.

Đokić smatra da zbog toga treba pojačati ulogu svih kontrolnih organa i svih organa zaduženih za trgovinu.

Energetika.ba