Energetika.ba
Novosti

Đokić: Ove godine izmjene Zakona o električnoj energiji i reorganizacija ERS

Autor: Energetika.ba
Đokić: Ove godine izmjene Zakona o električnoj energiji i reorganizacija ERS

Elektroprivredu Republike Srpske u ovoj godini čekaju ozbiljne promjene, najavljuju u Vladi Srpske. Reorganizacija preduzeća najavljena je još ranije, a kako stvari stoje neće zaobići nijedno proizvodno ni distributivno preduzeće unutar mješovitog holdinga.

Posla je mnogo, a da bi sve to bilo moguće izvesti potrebno je prvo izmijeniti Zakon o električnoj energiji Republike Srpske. Izmjene zakona očekuju se već u narednim mjesecima.

"Više je tih oblasti u kojima će se morati razdvojiti funkcije u elektroprivrede, proizvođači, snabdjevači. To su dvije jako važne linije rada i djelovanja u ovom sistemu, i to neće biti nimalo jednostavno provesti. Zašto mi sve ovo moramo raditi, zato što Elektroprivredu moramo osloboditi da nastupa na slobodnom tržištu već sada na liberalizovanom tržištu", poručuje Petar Đokić, ministar industrije energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske.

Ono što je najvažnije, kaže Đokić je da neće biti privatizacije preduzeća. Elektroprivreda Republike Srpske ostaje u rukama Vlade Srpske.

Kad je riječ o cijenama električne energije, one će biti veće, posebno kad je u pitanju industrijska struja. Riječ je o planiranom poskupljenju od 11 do 17 odsto po kilovatu. Poskupljenje će najmanje osjetiti građani, obećavaju u resornom ministarstvu. Ipak, vijest o poskupljenju nisu baš najbolje prihvatili privrednici.

"Za privrednike u Republici Srpkoj je neprihvatljivo ovakvo povećanje što smo jasno ponovili i na sastanku koji je održan 4. januara. Jer će se značajno negativno odraziti na uslove poslovanja izgubićemo komparativnu prednost kad je u pitanju i privlačenje stranih investitora i što naša preduzeća nisu to ukalkulisala u dodatni trošak", kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Privrednici traže od Vlade Srpske da prije konačne odluke još jednom sagleda njhove argumente protiv poskupljenja struje. Ako već mora da dođe do poskupljenja, lakše bi kažu bilo da to budu manji procenti od planiranih. Iz Vlade poručuju da je struja u Republici Srpskoj i dalje najeftinija u regionu.

Energetika.ba / NN