Energetika.ba
Novosti

Đokić: RS marljivo radi na razvoju sektora energetike

Autor: Energetika.ba
Đokić: RS marljivo radi na razvoju sektora energetike

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da Srpska dodatnim zakonskim regulisanjem marljivo i posvećeno radi na razvoju sektora energetike, koje je uzela kao svoje strateško područje.

Đokić, koji je danas u Neumu učestvovao na 4. Energetskom samitu, istakao je da se na sektoru energetike temelji ubrzan ekonomski rast i razvoj Republike Srpske.

"Ove godine smo donijeli Zakon o gasu koji je usklađen sa svim evropskim direktivama i standardima. Donijeli smo izmjene i dopune Zakona o koncesijama, kojim smo regulisali pitanje zaštite i unapređenje investicija", rekao je Đokić Srni.

On dodaje da je tim zakonskim rješenjem poboljšan obim prihoda koji će ići u budžete opština Republike Srpske, u kojima se nalaze energetski kapaciteti.

Đokić je ocijenio da Republika Srpska vrlo odgovorno sprovodi ukupnu energetsku aktivnost unutar BiH, kroz nadležnosti koje ima, te napomenuo da, iako je nadležnost u ovoj oblasti po Dejtonskom sporazumu dodijeljena entitetima, postoji stalna tendencija da se ta nadležnost prenosi na nivo BiH.

"Republika Srpska ne podržava politiku prenosa nadležnosti, te se naša Vlada odlučno tome suprotstavlja. Želimo da u okviru postojećih ustavnih i zakonskih nadležnosti kreiramo ukupan energetski život ove zemlje, za šta ima veoma mnogo prostora", rekao je Đokić.

On je naveo da je ovogodišnji energetski samit stavio fokus na pitanja razvojnog karaktera, posebno u sistemu stvaranja uslova za sticanje prava na građenje i dobijanja građevinskih dozvola, te poboljšanje koncesionih aktivnosti i pravljenje transparentnim procesa sticanja koncesionih dozvola.

Đokić je naveo da je akcenat bio i na komunikaciji javnosti, kada je riječ o izgradnji energetskih objekata, te razvoju i unapređenju sistema energetske efikasnosti, a dat je i značaj ukupnim odnosima u sektoru energetike u BiH, kroz definisanje glavnih strateških dokumenata.

Energetika.ba / SRNA