Energetika.ba
Novosti

Đokić: Rukovodstvo Elektroprivrede RS samo odlučilo da ode

Autor: Energetika.ba
Đokić: Rukovodstvo Elektroprivrede RS samo odlučilo da ode

Šesti dan nakon što je uprava Elektroprivrede Republike Srpske podnijela ostavke, prvi put se oglasio resorni ministar, Petar Đokić.

Rukovodstvo je, prema njegovim riječima, samo odlučilo da ode, a od novog očekuje, kako kaže, “isto tako dobru saradnju”.

“Do promjena u rukovodstvu ERS je došlo nakon što su podnijeli ostavke. I ta činjenica je prihvaćena od nadzornog odbora. Imenovana je nova uprava. Ustvari za sada je imenovan dio nove uprave. Uskoro će biti imenovani i ostali članovi uprave. Ja očekujem da ćemo moći ostvarivati isto tako dobru saradnju i sa novom upravom. Nova uprava mora da se posveti ukupnom stanju u Elektroprivredi. Ono nije sjajno kada gledamo sadašnji finansijski rezultat za 2017. godinu”, rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske.

Ministar je svjestan milionskih gubitaka u proizvodnim preduzećima. Hidroelektrane prošle godine nisu baš, kako kaže, “sjajno poslovale”. Brojke kažu da su poslovale više nego loše. Postoji opravdanje, kaže Đokić.

“Postoje i objektivni razlozi zbog kojih je to nastalo. Kao što je poznato, prošla godina je bila izuzetno teška godina sa znatno manjom proizvodnjom od one koja je bila planirana. Posebno u Hidroelektranama”, naglasio je Đokić.

Stižu bolji dani, najavljuje ministar. Termoelektrani Ugljevik krenulo je nabolje. Desilo se to upravo nakon remonta, koji je do sada bio neslavan zbog kupovine struje u nedoba, a sada bi mogao da proslavi TE Ugljevik.

“Nakon kapitalnog remonta u Ugleviku imamo nove bolje i vrlo vidljive rezultate u proizvodnji koju daje ova elektrana nakon kapitalnog remonta. Što znači da sve ono što je investirano u kapitalnom remontu se pokazalo veoma opravdanim i to što je ona neko vrijeme bila izvan proizvodnje, planski naravno, sada već daje dobe rezultate”, istakao je Đokić.

Energetika.ba / ATV