Energetika.ba
Novosti

Đokić: Uloženo više od tri milijarde KM u izgradnju energetskih objekata

Autor: Energetika.ba
Đokić: Uloženo više od tri milijarde KM u izgradnju energetskih objekata

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je do sada u izgradnju mnogih energetskih objekata u Srpskoj investirano više od tri milijarde KM, a plan je da bude ukupno 11,5 milijardi KM.

Đokić je, nakon puštanja u rad Hidroelektrane "Bogatići-Nova" u opštini Trnovo, istakao da je potrebno još više ulagati i da investicije treba da vodi domaća elektroprivreda, za šta postoji potencijal.

"Važno je da nosioci investicije budu preduzeća i sistemi `Elektroprivrede`. Ovdje je `Elektrodistribucija Pale` učinila najviše. Tokom septembra pustićemo u pogon novu Hidroelektranu `Bočac dva`, snage oko osam megavata, što će biti novi uspjeh u sektoru energetike. Intenzivno nastavljamo izgradnju hidrolektrane `Buk Bijela`. Prije nekoliko dana je potpisan memorandum, prema kojem ćemo zajedno sa Srbijom graditi dvije hidroelektrane - `Foča` i `Paunci`", naveo je Đokić.

On je naglasio da svi ovi projekti pokazuju da je Republika Srpska mjesto gdje se može investirati.

"Uvjeren sam da ćemo ovakvim objektima poboljšati ekonomsku vrijednost Republike Srpske, a korist će imati građani i opštine gdje se ti objekti nalaze", ističe Đokić.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila je direktoru "Elektrodistibucije Pale" LJubomiru Mrdi upotrebnu dozvolu za Hidroelektranu "Bogatići-Nova" u Trnovu i zahvalila mu za uspjeh i izgradnju važnog hidroeneregetskog objekta za Srpsku.

"Kao resorni ministar mogu da konstatujem da su svi radovi izvedeni u skladu sa tehničkom dokumentacijom, da su vrlo visokog kvaliteta i da je ovo primjer svim drugim zavisnim preduzećima kako bi trebalo da rade. Ovo je naš resurs, naš potencijal. Mi naše prirodne resurse moramo staviti u službu Srpske", naglasila je Golićeva.

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović istakao je da je ovo jedna od značajnijih investicija za ovu lokalnu zajednicu.

"Prema očekivanjima `Elektrodistribucije Pale`, na osnovu proizvedene električne energije na godišnjem nivou opština bi trebalo da ostvari dobit do 300.000 KM, uz pretpostavku da hidrološke prilike budu odgovarajuće. Sličnih projekata, ali u manjoj mjeri, biće i u narednom periodu, tako da će biti iskorišćeni drugi resursi opštine, što će uticati na priliv sredstava u budžet", naglasio je Gagović.

U opštini Trnovo danas je puštena u rad Hidroelektrana "Bogatići-Nova", instalisane snage 9,96 megavata i prosječne godišnje proizvodnje 46,26 miliona kilovat-časova električne energije.

Energetika.ba